Tez No İndirme Tez Künye Durumu
611294
Ön-uç yazılımlarının analizi için yeni bir belirtim modeli önerisi / A new specification model for the analysis of front-end software applications
Yazar:KADİR ÇAMOĞLU
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ REMBİYE KANDEMİR
Yer Bilgisi: Trakya Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2020
184 s.
Bilgi Teknolojilerinde bir yazılım projesini başarıyla tamamlamak ve doğru ürünü ortaya koyabilmek ancak etkili bir gereksinim analiziyle mümkün olabilmektedir. Günümüzde kullanılan mevcut yazılım gereksinimi analiz ve belirtim yöntemleri sınırlı sayıdadır ve analizi uçtan uca kapsayarak analistlere yol gösterecek bir bütünlük içermemektedirler. Bu çalışmanın temel motivasyonu, özellikle son kullanıcı arayüzlerine dayalı iş otomasyon uygulamaları için yazılım projelerinde daha etkili gereksinim analiz yapılabilmesini sağlayacak bir gereksinim analizi metodu ortaya koymaktır. Çalışmada öncelikle mevcut modellerin güçlü ve zayıf yönleri incelenmiş, gereksinim mühendisliği üzerine yazılmış olan standartlar ve bilgi birikimleri ele alınarak ideal bir metodolojide olması gereken özellikler belirlenmiştir. Belirlenen bu özellikler esas alınarak yeni bir metot önerisi kavramsal olarak tasarlanarak sahada iki örnek projede uygulanarak sınanmıştır. Ardından alınan geri bildirimler sonrasında metot iyileştirilerek daha yalın ve uygulanabilir şekilde yeniden tanımlanmıştır. Çalışmanın başında belirlenen iyi bir analiz yönteminin sahip olması gereken 20 gereksinimin 17'si büyük oranda karşılanmıştır. Çalışmanın ilerleyen aşamalarında bu belirlenen gereksinimlere ek olarak ortaya çıkan bazı gereklilikler de göz önünde bulundurularak bir analiz belirtim modeli, ön ve detay analiz süreci, analize dayalı bir emek tahminleme yaklaşımı, analizin doğrulanmasına yönelik bir yaklaşım ve tüm bunların gerçekleştirilebilmesini sağlayacak bir yazılım ortaya koyulmuştur. Yeni belirtim modelinin gerçekleştirilmesini sağlayan yazılım, gereksinim analizini uçtan-uca ele alması, analiste kılavuzluk etmesi, analiz öğelerini bütüncül bir bakışla doğrulaması ve otomatik olarak doküman üretebilmesi gibi özellikleriyle birlikte analizin başarımına önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Tüm bu çalışma sonuçlarına ve bulgulara dayanarak, mevcut modellerle karşılaştırmaların sonucuna bakıldığında önerilen modelin yazılım projelerinde uygulanmasının proje başarısı ve ürün kalitesine önemli oranda katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
In Information Technology, successful completion of a software project and producing the right product is only possible with effective requirement analysis. The current software requirement analysis and specification methods used today are limited and do not include an end-to-end analysis to provide analysts with integrity. The main motivation of this study is to provide a requirement analysis method that will enable more effective requirements analysis in software projects, especially for front-end business automation applications. In this study, first of all, the strengths and weaknesses of the existing models are examined, and the standards and knowledge written on requirements engineering are discussed and the features that should be in an ideal methodology are determined. Then, a new method proposal was conceptually designed and tested in the field with sample project applications and the method was improved after the feedback received. We determined 20 requirements needed for a good analysis method at the start of the study, and found that 17 of these would be met to a large extent in this study. In the later stages of the study, in addition to these requirements, an analysis specification model, preliminary and detailed analysis process, an analysis based effort estimation system, an approach to validation of the analysis and a software that will enable all of these to be realized were introduced. The software, which enables the realization of the new requirement specification model, contributes significantly to the performance of the analysis with its features such as end-to-end analysis of requirements, guiding the analyst, verifying the analysis elements with a holistic view and producing documents automatically. Based on the results and findings of this study, it is thought that the application of the proposed model in software projects will significantly contribute to project success and product quality.