Tez No İndirme Tez Künye Durumu
275801
Sayısal görüntüler için histogram temelli veri gizleme yöntemi ve uygulama yazılımı / Design and implementation of a steganography method based on histogram modification for digital images
Yazar:YILDIRAY YALMAN
Danışman: PROF. DR. İSMAİL ERTÜRK
Yer Bilgisi: Kocaeli Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:Görüntü işleme = Image processing ; Veri güvenliği = Data security
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2010
127 s.
Yüzyıllardır süregelen bilgi birikiminin geometrik bir dizi gibi artması ile birlikte teknoloji hızla gelişmekte, birbirini etkileyen bu durumlar ise bilgi ve bilginin korunması konularını ön plana çıkarmaktadır. Bilgisayarların artık sayısal ortamlarda daha kolay haberleşebilmeleri olumlu bir gelişme olmakla birlikte, bu durum kullanıcıların evlerini tüm dünyaya açmaları anlamına da gelmektedir. Bu noktada kişisel bilgilerin gizliliğinin sağlanması büyük önem taşımaktadır.Bu tez çalışmasında özel veya gizli bilgilerin, istenmeyen kişilerce elde edilmesini, değiştirilmesini ya da bozulmasını önlemek amaçlarıyla histogram temelli yeni bir veri gizleme yöntemi (HSV) ve uygulaması (StegVid) sunulmaktadır. Veri gizleme biliminin uygulandığı sayısal ortamların, ihtiva ettikleri gizli veriye ilişkin herhangi bir işaret taşımamaları çok önemlidir. Gömü verisi kapasitesi ve örtü verisinde oluşan bozulma düzeyi ile dengelenen bu hassas durumda, en öncelikli amaç bilginin güvenliğinin sağlanmasıdır. Geliştirilen HSV yöntemi, gömü verilerini gerçek zamanlı sıralı imgelerde (sayısal görüntü) saklamayı hedeflemektedir. Dolayısıyla taşıyıcı ortamın orijinali üçüncü şahıslarda bulunmamakta ve yüksek veri gizleme kapasitesi mümkün olmaktadır. Bununla birlikte taşıyıcı ortamda, görsel veya istatistiksel olarak gizli verinin varlığına işaret eden ve literatürde tanımlanan durumlar ortadan kaldırılmaktadır.Geleneksel veri gizleme uygulamalarına görüntü histogramlarında tarak etkisi oluşumunu önleyen yeni bir yöntem sunan HSV algoritması ve gerçeklenen StegVid uygulaması, gömü verisi kapasitesini en iyilerken, örtü verisinde meydana gelen bozulma düzeyini son derece düşürmektedir.
Together with the ever increasing improvement of technology, which has led to development of knowledge, the issue of information protection has become vital. Recently, computers have been able to communicate more easily in digital environments and, in this way users open their homes to the world. At this point, to ensure the confidentiality of personal and critical information is of great importance.In this thesis, to prevent confidential information to be obtained, altered or corrupted by third parties, a new histogram based data hiding method (HSV: Histogram based Steganography on Video) and its application (StegVid: Steganography on Video) are presented. It is important for the processed digital media (image or video), used for data hiding, not to reflect any sign or trace of about the hidden data. The proposed method is designed to achieve high efficiency and, it well trades off the data embedding capacity and the cover image distortion from the original. The proposed HSV aims to hide embedded data in real?time videos also. As a result, both the third parties can not have the original cover media for steganalysis and high data hiding capacity can be easily achievable. In addition to these advantages, HSV does neither cause any visual distortion nor statistical negation on the cover media described in the literature.The HSV and its application software StegVid offer a new data hiding approach based on image histogram modification canceling the combing effect. The HSV enables highly optimized hidden data embedding capacity while minimizing the visual or statistical distortion on the cover media.