Tez No İndirme Tez Künye Durumu
214640
Dilde cinsiyet ayrımcılığı: Türkçe'nin içerdiği eril ve dişil ifadeler bakımından incelenmesi / Sexism in language: studying on Turkish language from the perspective of feminine and masculine expressions
Yazar:MENEKŞE PINAR GÜDEN
Danışman: PROF.DR. GÜLAY GÜNLÜK ŞENESEN
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Konu:Dilbilim = Linguistics
Dizin:Cinsel ayrımcılık = Gender discrimination ; Türkçe = Turkish
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
97 s.
Bu tezde, kadının dil aracılıgıyla da baskı altında tutuldugu ve toplumun hemen her alanında oldugu gibi dilde de kadın aleyhine cinsiyetçilik oldugu gerçeginden yola çıkarak Türkçe'nin ne ölçüde cinsiyetçi oldugu ortaya konulmustur. Bunun için gerekli kavramsal açıklamalar yapıldıktan sonra ( toplumsal cinsiyet, cinsiyetçi dil, dil ve ideoloji gibi.), dünya dillerinde ve onların içinde Türkçe'de cinsiyetçiligin boyutları ve niteligi göz önüne serilmistir. Sunulan tartısma ve artalanın ısıgında, Kemalist görüsün temsilcisi Cumhuriyet gazetesi ile dinci muhafazakar görüsün temsilcisi Vakit gazetesinin köse yazarlarının yazıları takip edilmis ve bulunan cinsiyetçi ifadeler listelenmistir. Bu ifadeler gruplanarak, genellikle hangi açılardan cinsiyetçilikle karsılasıldıgı ortaya çıkarılmıstır. Zıt görüsleri temsil eden gazeteler seçilerek siyasi görüslerin bu ifadeleri kullanmada etkisinin olup olmadıgını tespit etmek amaçlanmıstır. Ortaya çıkan sonuç ise cinsiyetçi dil kullanımında siyasi görüsün ötesinde bir bilincin varoldugudur. Türkçe'deki cinsiyetçi ifadelerin kullanımı siyasi görüse göre önemli bir farklılık göstermezken, kadının ikincilligine ve ötekilesmesine büyük bir katkıda bulunmaktadırlar.
In this thesis, it is revealed that to what extent is the Turkish is sexist, beginning with the reality that the women is also put under pressure through language and, as it is in almost every social area, there is sexism against women in language. For this, after making necessary coceptual expresions (such as gender, sexist language, language and ideology) , it is brought out that the dimension and the quality of the world?s languages and the Turkish among them. In the lights of given arguments and background, the articles of the writers of the newspapers Cumhuriyet which is the representative of Kemalist view and Vakit which is the representative of religionist conservative view are read and the sexist expressions in them are listed. And by grouping these expressions, it is brought out in which perspectives, the sexist language is usually seen. By choosing the newspapers representing the opposite views, it is aimed that if political views have an effect on prefering these expressions. What is come into the view is that there is another cognition beyond political views in using sexist language. While there is no important difference in using sexist expressions according to the political views in the Turkish, they make a big contribution to the being the ?secondary? and ?other? of women.