Tez No İndirme Tez Künye Durumu
636626
Muhittin Memduh Üstündağ'ın hayatı, İstanbul valiliği ve belediye reisliği ( 1884-1953) / The life Of Muhittin Memduh Üstündağ as the mayor of and the governor Of İstanbul (1884-1953)
Yazar:SONGÜL GÜNEŞ
Danışman: PROF. DR. RECEP KARACAKAYA
Yer Bilgisi: İstanbul Medeniyet Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı
Konu:Biyografi = Biography ; Tarih = History ; Türk İnkılap Tarihi = History of Turkish Revolution
Dizin:Atatürk Dönemi = Atatürk Period ; Belediye başkanları = Mayors ; Belediye başkanlığı = Mayoralty ; Biyografi = Biography ; Devrimler = Revolutions ; Valiler = Governors ; Valilik = Governorship ; Üstündağ, Muhittin Memduh = Üstündağ, Muhittin Memduh ; İstanbul = Istanbul
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
171 s.
Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış süreci ve Millî Mücadele yıllarına tanıklık etmiş, Cumhuriyet döneminde inkılâpların doğuş ve gelişim aşamasında kritik görevler üstlenmiş olan Muhittin Üstündağ, Darülfünun Hukuk Mektebi'nden mezun olduktan sonra sırasıyla atandığı Fethiye Müddeiumumi Muavinliği, Arnavutköy Polis Merkez Müdürlüğü, Üsküdar Daire-i Belediye Müdürlüğü, İstanbul Şehremaneti Müfettişliği görevlerinin akabinde, 1924 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Emniyet Genel Müdürü olmuştur. Bu görevi esnasında Halife Abdülmecid Efendi'nin İstanbul'dan yurt dışına çıkarılmasında bizzat rol oynamıştır. 1926 yılında İstanbul Şehremini olan Muhittin Üstündağ, bu görevinin yanı sıra 1928 yılında itibaren İstanbul Vali Vekili olarak görev yapmıştır. 1930 yılında uygulamaya konulan Cumhuriyet tarihinin ilk belediyeler kanunu ile İstanbul özelinde vilayet ve emanet idareleri birleştirilmiş ve bu tarihten itibaren vali ve belediye reisi olarak 1938 yılı sonuna kadar görevini sürdürmüştür. Görev süresi inkılâpların doğma ve gelişme dönemi olarak değerlendirilebilecek olan Muhittin Üstündağ, tek parti yönetiminin İstanbul Valisi olarak Atatürk'e ve inkılâplara bağlı bir duruş sergilemiştir. Ancak Atatürk'ün ölümünün hemen ardından önce görevden alınmış, Cumhurbaşkanı İnönü tarafından merkeze çekilmiş ve kısa bir süre sonra da emekliye sevk edilmiştir. 1945 yılında yapılan ara seçimlerde İstanbul Bağımsız Milletvekili seçilen Muhittin Üstündağ, 30 Nisan 1953 tarihinde İstanbul'da hayata gözlerini yummuştur.
Muhittin Üstündağ, who witnessed the collapse of the Ottoman Empire and the years of the National Struggle, and who undertook critical duties in the birth and development of reforms during the Republic period, was appointed as Fethiye Deputy Prosecuting Attorney, Arnavutköy Police Headquarters, Üsküdar Department, after graduating from Darülfünun Law School. Municipal Directorate of Istanbul in the wake of Sehremaneti inspectorate, has become the second Director General of Police of Republic of Turkey in 1924. During this duty, he personally played a role in the expulsion of Caliph Abdülmecid Efendi from Istanbul. Muhittin Üstündağ, who became Istanbul Şehremini in 1926, served as the Deputy Governor of Istanbul since 1928. With the first municipal law in the history of the Republic, which was put into effect in 1930, the provinces and custody administrations were combined in Istanbul and from this date he continued his duty as governor and mayor until the end of 1938. Muhittin Üstündağ, whose term of office could be considered as the period of birth and development of reforms, took a stance attached to Atatürk and reforms as the Istanbul Governor of the single party administration. However, immediately after the death of Atatürk, he was first dismissed, taken to the center by President İnönü and retired after a short time. Muhittin Üstündağ, who was elected as an Independent Deputy of Istanbul in the by-elections held in 1945, passed away in Istanbul on April 30, 1953.