Tez No İndirme Tez Künye Durumu
177579
A sequence stratigraphic approach to the depositional history analysis of the upper eocene sedimentary succession, Northwest of the Thrace basin, Turkey / Üst eosen yaşlı sediman topluluğunun istif stratigrafi yaklaşımı ile çökelim tarihçesi analizi, Kuzeybatı Trakya, Türkiye
Yazar:MEHMET AKİF SÜNNETÇİOĞLU
Danışman: PROF. DR. DEMİR ALTINER
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Jeoloji Mühendisliği = Geological Engineering
Dizin:
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2008
285 s.
Trakya Havzası'nın kuzeybatısında, üst Eosen yaşlı sedimanter kayaların çökelim tarihçesi ve bölgesel tektonizma, havza fizyografisi, global deniz seviyesi gibi değişkenlerin sedimanter kayda olan etkileri istif stratigrafi yaklaşımı ile incelenmiştir.Üst Eosen yaşlı sedimanter istif, sismik ve kuyu veri setleri kullanılarak iki farklı üçüncü dereceden istife bölünerek incelenmiştir. Çökelim istifi-1 havzaya doğru ilerleyen fasiyesleri ile, kaba taneli ?Hamitabat? turbidit sistemini ve onun karasal eşleniklerini kapsamaktadır. Çökelim istifi-1'in alt sınırı kuzeydeki şelf alanında kanal dolgusu çökellerinin tabanı, yamaç ortamında ise yamaç çökellerinin tabanı olarak belirlenmiştir. Bu seviye Alt-Orta Eosen çökelleri ile Üst Eosen çökellerini ayırmaktadır. Yamaç çökelim ortamında, ?Hamitabat? turbidit sistemi batı, kuzeybatı ve kuzeydoğu olmak üzere üç ana depolanma merkezinde incelenmiştir.Bu çalışma ?Hamitabat? türbidit sisteminin Geç Eosen'deki bölgesel tektonik, basen fizyografisi ve global deniz seviyesindeki değişimlerin karşılıklı etkileşimleri sonucu kontrol edildiğini kanıtlamıştır. Tektonik kontrollü denizaltı kanyon gelişimi, güneydoğu-kuzeybatı doğrultulu temel ilişkili normal faylar ve normal faylarla ilişkili kalınlık değişimleri bu dönemdeki fasiyes dağılımının global deniz seviyesindeki değişimler yerine basendeki yüksek çökme miktarı ile kontrol edildiğine işaret etmektedir.Çökelim istifi-2 karaya doğru gerileyen fasiyesleri ile kırıntılı-karbonat karışık bir istiften oluşmaktadır. Bu sistem daha yüksek dereceli (dördüncü veya beşinci) üç farklı sekansa bölünmüştür. Sekansların alt sınırları göreceli deniz seviyesindeki hızlı yükselme ile tetiklenmiş olan transgresif çökellerin tabanı olarak belirlenmiştir. Çökelim istifi-2'nin üst sınırı kırıntılı-karbonat karışık sistemin sona ermesi ve muhtemel Eosen-Oligosen sınırı olarak belirlenmiştir.
This study investigates the depositional history of the Late Eocene sedimentary record in the northwest of the Thrace Basin in a sequence stratigraphic approach and estimates the contribution of regional tectonics, basin physiography and eustasy.Late Eocene sedimentary succession was analyzed in two third-order sequences based on two major data sets; seismic reflection and well data sets. Depositional Sequence-1, represented by progradational stacking patterns, comprises the coarse-grained ?Hamitabat? turbidite system. The base of the Sequence-1 was defined as the base of channel fill deposits in the northern shelf setting and the base of slope fan deposits in the slope setting. This boundary separates Lower-Middle and Upper Eocene sediments. In the slope setting, the ?Hamitabat? turbidite system was analyzed in three major depocenters; Western, Northwestern and Northeastern depocenters respectively.?Hamitabat? turbidite system was controlled by the interaction of regional tectonics, basin physiography and eustatic fluctuations in the Late Eocene. This study highlighted the role of the regional variables; tectonic influence and basin morphology on the submarine canyon formation. The facies distribution was controlled by the high subsidence rate of sea-floor dominantly instead of eustasy.Depositional Sequence-2, represented by mostly retrogradational stacking patterns, is a clastic-carbonate mixed system. Depositional Sequence-2 was subdivided into three higher-order sequences. The lower sequence boundaries were induced by the rapid relative sea-level rise. The upper boundary of the Depositional Sequence-2 was defined as the termination of clastic-carbonate mixed system and a candidate for the Eocene-Oligocene contact.