İçinde bulunduğumuz zamanda hayatın kolaylaşmasının kaynağını oluşturan teknoloji, geleneksel oyun ve spor kavramlarının genel olarak bilinen tanımlarının dışına çıkmasına ve farklı tanımlarla anılmasında etkili olmuştur. Yeniden üretilen ve farklı formlarla karşımıza çıkan bu kavramlar teknolojik gelişmelerle yoğurularak kendi eksenlerinin dışına çıkmış, başka bir ifadeyle içi boşaltılan kavramlara farklı anlamlar yüklenmesine neden olmuştur. Dijital dünyada bu değişim, oyun ve spor kavramlarının birleşmesi sonucu ortaya çıkan eSpor kavramıyla kendisini pekiştirmiştir. ESpor olarak dilimize yerleşen ve gerçekliği sorgulanmayan bu pratik Pierre Bourdieu'nun "doksa" kavramı temelinde tartılmıştır.
Bu araştırmanın teorik alt yapısını oluşturan "doksa" kavramı üzerine inşa edilen eSpor kavramı, diğer kavramlar olan, kullanımlar-doyumlar, kültür endüstrisi, tüketim toplumu, gösteri toplumu, simülasyon ve margarin operasyonu üzerinden anlatılmıştır.
Araştırma, bir spor dalı olarak sunulan eSpor olgusu izleyici, oyuncu kapsamında incelenmiş olup ekonomik açıdan nasıl bir endüstrileşme sürecine dâhil olduğu ve bununla beraber bir gösteri toplumuna dönüşmesindeki yükselişi gözler önüne sermeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda tüketim unsuru olarak bireylere sunulan eSpor ve eSporun varoluş sebebi olan dijital oyunlar, kullanımlar ve doyumlar kuramıyla ilişkilendirilerek bireyleri tüketime sevk eden motivasyonlar incelenmiştir. Oyunlarla simüle edilen sanal dünyayla birey üzerinde nasıl bir etki yaratmaya çalışıldığı ancak aslında ne olduğu margarin operasyonu kavramıyla ilintili olarak tartışılmıştır. Tüm bunlarla beraber bireylere spor olarak yansıtılan ama bununla birlikte çok farklı noktalara dokunan eSpor kavramının Türkiye'deki yansımaları irdelenmiştir.
|
The technology, which is the source of the easing of life at present, has been effective in going beyond the generally known definitions of the traditional game and sports concepts and in different definitions. These concepts, which have been reproduced and presented in different forms, have been mixed with technological developments and have gone beyond their axes, in other words, it has given different meanings to the hollowed concepts. This change in the digital world has reinforced itself with the concept of eSports, which emerged as a result of the merger of the concepts of game and sports. This practice, which is settled in our language as eSport and whose reality is not questioned, is weighed based on Pierre Bourdieu's concept of "doxa".
The concept of eSport, which is based on the concept of "doxa", which constitutes the theoretical background of this research, has been explained through other concepts, usages-satisfaction, culture industry, consumer society, spectacle society, simulation, and margarine operation.
The research, eSports, presented as a sport, has been examined within the scope of the audience - player and aims to show how it is involved in the process of industrialization economically and the rise in its transformation into a demonstration society. In this context, the motivations that lead individuals to consumption are examined by associating eSports and digital games, which are the reasons of existence of eSports, uses and gratifications, to individuals as consumption elements The effects of the virtual world simulated by games and how it is actually tried to affect the individual are discussed in relation to the concept of margarine operation. With all of this, the reflections of the eSport concept in Turkey which is reflected as a sport to the individuals and yet touches very different points were discussed. |