Tez No İndirme Tez Künye Durumu
59634 Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Aloe vera L. Burm. F. (sarısabır) yapraklarının jel kısmındaki lektin üzerine çalışmalar / Studies on Aloe vera L. Burm. F (sarısabır) leaf gel lectin
Yazar:SERPİL MALKOÇ
Danışman: PROF. DR. NURİYE AKEV
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Biyokimya Ana Bilim Dalı
Konu:Biyokimya = Biochemistry
Dizin:Aloe vera = Aloe vera ; Lektinler = Lectins ; Sarısabır = ; Tıbbi bitkiler = Plants-medicinal
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
38 s.
Aloe bitkisi tüm dünyada, sağlık alanında uzun yıllardan beri çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Son yıllarda bitkinin yapraklarında lektinlerin varlığı üzerine birkaç araştırma yapılmıştır. Bu çalışmada, ülkemizde kültürü yapılan Aloe vera L. (sarısabır) yapraklarının jel kısmını pulpadan ayırarak, tuzla fraksiyonlu çöktürme ve hidroksilapatit sütun kromatograflsi yöntemleri ile tek bir lektinin kısmen saflaştırılması gerçekleştirildi. Bunun için jel kısmı önce homojenize edildi ve lektin %20-%40 amonyum sülfat konsantrasyonunda çöktürüldü. Çökelti PBS ile çözüldü ve dializden sonra hidroksilapatit sütuna uygulandı. Artan molaritedeki fosfat tamponları (pH 6.8) ile basamaklı olarak yapılan elüsyon sonucunda, lektinin 0.05 M fosfat tamponu ile homojen bir pik şeklinde elüe olduğu saptandı. Tüm saflaştırma evrelerinde protein miktarları ve hemaglutinasyon aktiviteleri tayin edildi. Bu çalışmanın sonucunda, Aloe vera L. yapraklarının jel kısmındaki lektin 351 kez saflaştınlarak elde edildi. Lektinin nötral şeker içermesi glikoprotein yapısmda olduğunu, insan eritrositlerini aglutine etmemesi ise kan grubu spesifisitesinin bulunmadığını gösterdi. Bunun yanında, lektinin sıçan eritrositlerini tavşan eritrositlerine oranla düşük aktivitede ve daha uzun sürede aglutine ettiği gözlemlendi. 22
The Aloe plant has been used for many years all over the world for various medical and health purposes. The occurence of lectins in the leaves of the plant has been reported recently. In this study, the gel portion of leaves of Aloe vera L. (in Turkish sarısabır), cultivated in Turkey, were separated from the pulp and a single lectin was isolated by fractional salt precipitation and hydroxylapatite column chromatography. After homojenization of the leaf gel, the lectin was precipitated between %20-%40 ammonium sulphate concentration. The precipitate was dissolved in PBS and applied to hydroxylapatite column after dialysis. The lectin was eluted as a single homogenous peak with 0.05 M phosphate buffer, by stepwise elution with phosphate buffers (pH 6.8) of increasing molarities. Protein contents and hemagglutination activities of the fractions in all purification steps were determined. Finally the lectin isolated from Aloe vera L. leaf gel was 351 fold purified. The fact that the lectin contains neutral sugar leads to the consideration that it has a glycoprotein conformation. Besides, the fact that the lectin doesn't agglutinate human erythrocytes of all blood groups shows that it doesn't possess blood group specificity. In addition, it was observed that rat erythrocytes agglutinating activity of the lectin was weaker than that of rabbit erythrocytes and agglutination occured within a longer period. 23