Tez No İndirme Tez Künye Durumu
721049
Kurumsal kaynak planlama yazılımı geliştirme için alan özgü olgunluk modeli / Domain specific maturity model for enterprise resource planning software
Yazar:MEHMET EVREN COŞKUN
Danışman: DOÇ. DR. MURAT AYDOS
Yer Bilgisi: Hacettepe Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2021
129 s.
Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemi olarak isimlendirilebilir. ERP çözümleri tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır; bununla birlikte, kaliteli ERP ürünleri geliştirme, ihtiyaca uygun ürünü seçme ve başarılı şekilde yerleştirme, çoğu zaman nitelikli kılavuzluk gerektirmektedir. Olgunluk modelleri, özellikle son on yılda ve çeşitli iş alanlarında, kurumların ürün/hizmet sağlama süreçlerini değerlendirmek ve iyileştirmek için bir kılavuz olarak önerilmektedir. Örneğin, Capability Maturity Model Integration (CMMI), yazılım geliştirme ve satın alma için bu kılavuzluğu sağlayan bir olgunluk modelidir. ERP geliştirme, üst yönetimi sürece dâhil etme, çok hızlı değişen müşteri ihtiyaçları, iş süreçlerine bağlı devamlı özelleştirme gibi özellikleri içeren doğası gereği, CMMI ile ortak noktada buluşmakta zorlanmaktadır. Diğer yandan, mevcut çevik olgunluk modelleri, ERP başarı kriterlerine göre özelleştirilmemiştir. Yaptığımız literatür taraması sonucunda, ERP projelerinde, başarı kriterlerinden ziyade başarısızlığa neden olan faktörleri araştıran çalışma sayısı eksiktir. Ayrıca, ERP projelerindeki başarısızlık oranını azaltabilmek için, öğrenilmiş derslerin analizi sonucu çıkartılmış başarısızlık faktörleri tabanlı ERP olgunluk modeli bulunmamaktadır. Bu tez çalışması ile ERP projeleri için başarısızlık faktörlerini temel alarak alana özgü bir olgunluk modeli önerilmiştir. Önerilen model, sistem dinamiği yaklaşımı ile simüle edilmiştir. Sunulan sistem dinamiği ERP olgunluk modeli, öncelikle alan uzmanları tarafından gözden geçirilerek doğrulanmıştır. Sonrasında ise birden fazla proje yöneticisi tarafından uygulanarak doğruluğu gerçek projeler üzerinde sınanmıştır.
Enterprise Resource Planning (ERP) is an integrated management system that enables efficient use of resources such as labor, machinery and materials required for the production of goods and services in enterprises. ERP solutions are widely used all over the world; however, the development of quality ERP products, the selection of the product that suits the need, and the successful implementation often require qualified guidance. Maturity models have been proposed as a guide for evaluating and improving the product / service delivery processes of organizations, especially in the last decade and in various business areas. For example, Capability Maturity Model Integration (CMMI) is a maturity model that provides this guidance for software development and purchasing. Capability Maturity Model Integration (CMMI) is not suitable for ERP because of the nature of ERP such as senior management support, very fast changing customer needs, continuous customization depending on business processes. On the other hand, existing agile maturity models are not customized according to ERP success criteria. As a result of our literature review, the number of studies investigating the factors that cause failure rather than success criteria in ERP projects is lacking. In addition, there is no ERP maturity model based on failure factors derived from the analysis of lessons learned in order to reduce the failure rate in ERP projects. With this thesis; A domain-specific maturity model is proposed based on failure factors for ERP projects. The proposed model is simulated with the system dynamics approach. The presented system dynamics ERP maturity model was first reviewed and verified by field experts. Afterwards, it was applied by more than one project manager and its accuracy was tested on real projects.