Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
233921
|
|
Çiğ ette Aeromonas hydrophila üzerine inhibitör maddelerin etkisinin araştırılması / Investigation of the effect of some inhibitory substances on Aeromonas hydrophila in raw meat
Yazar:FİGAN ÖZSOY
Danışman: DOÇ. DR. NİHAL YÜCEL
Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Aeromonas hydrophila = Aeromonas hydrophila ; L-laktik asit = L-lactic acid ; Sodyum klorid = Sodium chloride ; Sodyum laktat = Sodyum lactate ; Uçucu yağlar = Essential oils ; İnhibitör = Inhibitor
|
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2008
150 s.
|
|
Bu çalışmada Ankara ilinde tüketime sunulan dana kıyma örneklerine inhibitör maddelerin Aeromonas hydrophila (A. hydrophila) üzerine 1. Ve 7. Gün, mezofilik ve psikrofilik ortamda etkisi araştırılmıştır. Bu örneklere %3 ve %5 NaCl; %1 ve %2 Laktik asit; %3, %4 ve %5 Sodyum laktat (NaL); %1 ve %2 Kekik (Origanum minutiflorum) uçucu yağının inhibitör etkisinin araştırması yapılmıştır.1. gün inoküle kontrolleri ile inhibitör maddelerle muamele yapılmış dana kıyma örnekleri Plate Count Agar (PCA) ve Ampisilinli Glutamate Starch Phenol Red Agar (GSP) plaklara ekim yapılmıştır. Ekim yapılan plakların biri psikrofil ortama, diğeri mezofilik ortama inkübasyona bırakılmıştır. 1. gün yapılan çalışmanın aynısı 7. gün, - 10oC'de buzdolabında saklanmış olan örneklerle tekrarlanmıştır.%3 NaCl ile muamele edilen örneklerde 7. gün A. hydrophila sayısında azalma olmuştur. %5 NaCl ile muamele edilen örneklerde 1. gün azalma, 7. gün tamamen azalmaya rastlanmıştır. %1 ve %2 Laktik asit muamelesinde ise 1. gün mezofil ve psikrofil ortamlarda azalma gözlenmiştir. 7. gün de ise tamamen üreme olmamıştır. %3 Sodyum laktat 1. gün ve 7. gün mezofilik ortamda üremede azalma, psikrofil ortamda ise tamamen üreme engellenmiştir. %4 ve %5 NaL muamelesinde üreme olmamıştır. %1 kekik uçucu yağının 1. gün mezofilik, psikrofilik ortamda azalmaya rastlanmıştır. %2 Kekik uçucu yağının 1. gün ve 7. gün mezofil ortamda azalma, psikrofil'de ise tamamen üreme olmamıştır.Çalışmada kullanılan tüm inhibitör maddelerin A. hydrophila'nın ortalama değerlerini düşürdüğü gözlenmiştir. 1. ve 7. gün mezofilik ve psikrofilik ortamda NaL'ın en etkili inhibitör olduğu tespit edilmiştir.Çalışmadan elde edilen bulgular paired-sample Wilcoxon Signed Rank Testi analiz sonuçlarına göre anlamlıdır (p<0,05).
|
|
This study investigates the effect of inhibitory substances on A. hydrophila in raw meat consumed in Ankara. Samples were gathered from butchers around Ankara and were inoculated with A. hydrophila. Inhibitory effect of raw meat samples were treated with 3% and 5% NaCl; 1%, and 2% Lactic acid; 3%, 4%, 5% Sodium lactate; 1% and 2% essential oil obtained from Origanum minutiflorum were investigated.The results indicate that meat treated with 3% NaCl reduced the number of A. hydrophila in day 7. The samples treated with 5% NaCl showed that the number of A. hydrophila had a tendency to decrease during day 1. Furthermore, the samples treated with 1% and 2% Lactic acid indicated that in mesophil and psychrophil plate the number of A. hydrophila were reduced during day 1 and 7. The samples, treated with 3% sodium lactate reduced contamination in mesophil and there was no contamination in psychrophil both during day 1 and 7. The samples treated with 4%, 5% sodium lactate showed no contamination during day 1 and 7. The samples treated with 1% essential oil obtained from O. minutiflorum in mesophil and psychrophil plate did not have any impact on A. hydrophila during day 1. The samples treated with 2% essential oil obtained from O. minutiflorum in mesophil plate reduced; there were no A. hydrophila in psychrophil plate during day 1 and 7.This study indicated that all inhibitory substances reduced the average number of A. hydrophila. The most effective inhibitory substance was NaL in mesophilic and psychrophilic plate in day 1 and 7.The paired-sample Wilcoxon signed rank test revealed statistically significant differences amongst almost all samples (p<0,05). |