Tez No İndirme Tez Künye Durumu
332700
Everyday lives of Ottoman Muslim women: Hanımlara Mahsûs Gazete (Newspaper for Ladies) (1895-1908) / Müslüman Osmanlı kadınlarının gündelik hayatı: Hanımlara Mahsûs Gazete (1895-1908)
Yazar:AYŞE ZEREN ENİS
Danışman: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ SELİM KARAKIŞLA
Yer Bilgisi: Boğaziçi Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı / Tarih Bilim Dalı
Konu:Gazetecilik = Journalism ; Sosyoloji = Sociology ; Tarih = History
Dizin:Abdülhamid II = Abdülhamid II ; Batılılaşma = Westernization ; Gazeteler = Newspapers ; Günlük yaşam = Daily life ; Hanımlara Mahsus gazete = Hanımlara Mahsus newspaper ; Kadınlar = Women ; Modernleşme = Modernization ; Müslümanlar = Muslims ; Osmanlı Dönemi = Ottoman Period
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2012
801 s.
?Osmanlı vatandaşlığı? kavramının oluştuğu ondokuzuncu yüzyılda, kadınlar ve çocuklar Osmanlı toplumunun ?yeni? vatandaşları olarak kimliklendirilmiş ve önemsenmeye başlamışlardır. Toplumsal değişim Tanzimat döneminde tohumlarını atmış olsa da, özellikle Sultan II. Abdülhamid döneminde yeşermeye başlamıştır. Batılaşma ve modernleşme toplumun özellikle üst ve orta sınıf vatandaşları tarafından bu dönemde içselleştirilmeye başlanmış ve dönemin yükselen yıldızı olan yazılı basın da bu toplumsal değişimi yansıtan en önemli araç haline gelmiştir.Sultan II. Abdülhamid döneminde ve onun açık desteğiyle beraber, 1895 yılında yayım hayatına başlayan, 1908 yılına kadar on üç yıl boyunca aralıksız olarak okuyucularıyla buluşan ve Osmanlı kadın dergileri arasında en uzun soluklu kadın dergisi olarak kabul edilen Hanımlara Mahsûs Gazete, eğitimden aileye, ev idaresinden çocuk yetiştirmeye, hijyenden sağlığa, güzellikten dikiş-nakışa ve eğlenceden modaya kadar birçok konu hakkında yayımlamış olduğu makale ve haberleriyle Sultan II. Abdülhamid döneminde yaşayan ?ideal? üst ve orta sınıf Müslüman Osmanlı hanımların ?ideal? gündelik deneyimlerine ulaşmak adına çok önemli bir kaynaktır.Bu tezin amacı, Hanımlara Mahsûs Gazete içindeki makaleler üzerinden, Sultan II. Abdülhamid dönemi, şehirli, üst ve orta sınıf ?ideal? Müslüman Osmanlı kadınının veya kadınlığının ve ona atfedilen ?ideal? gündelik yaşamın karakteristik özelliklerini incelemektir.
The creation of the concept of the Ottoman ?citizenship? paved the way for a fresh understanding of ?new identities? for the Ottoman subjects and the previously neglected parts of society such as women and children, gained more currency during this construction process. Although social transformations mainly started in the Tanzimat era, they really blossomed after the Tanzimat, especially in the reign of Sultan Abdülhamid II. In this era, the concept of modernity influenced by the West started to be internalized by the society, mostly by the upper and middle classes and the printing press becomes one of the prominent means to reflect on this transformation.Published for thirteen years (1895-1908) Hanımlara Mahsûs Gazete (Newspaper for Ladies), with its articles and news published on education, family, household, household management, child-rearing, hygiene, health, beauty, embroidery, leisure and fashion is a precious source reflecting the ?ideal? everyday life of an ?ideal? Ottoman woman of the upper and middle classes of the Ottoman society in the era of modernization and westernization as well as oppressive censorship policies of Sultan Abdülhamid II on the press.In this sense, the main argument of this thesis to examine the characteristics of an urban, upper and middle class ?ideal Ottoman Muslim woman or womanhood? and her ?attributed? everyday life during the reign of Sultan Abdülhamid II according to the articles in Hanımlara Mahsûs Gazete.