Tez No İndirme Tez Künye Durumu
650782
Libya okullarında web tabanlı öğrenme sisteminin kullanımını analiz etmek için teknoloji kabul modeli ile analizi / Technology acceptance model to analyze the usage of web-based learning system in Libyan schools
Yazar:MOHAMED BASHIR ABUGHARSA
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT TOKEŞER ; DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH HANÇERLİOĞULLARI
Yer Bilgisi: Kastamonu Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2020
119 s.
Bu çalışmada, Libya ilkokul sınıflarında, öğrenme sürecini kolaylaştırmaya ve geliştirmeye yönelik bir araç olarak web tabanlı öğrenme kullanımını etkileyen faktörler araştırıldı. Bununla birlikte, eğitimde yenilikçi yöntemin uygulanması, okullarda teknolojinin kabul edilmesinin, kullanım kabulüne bağlı olduğu gerçeğini ortaya çıkaran birçok araştırmacı tarafından araştırılmıştır. Aslında, bu araştırma çabaları olmasaydı teknoloji, eğitimde yoğun olarak kullanılmayacak ve nihayetinde bu girişim başarısız olacaktı. Bu sebeple Teknoloji Kabul Modelinin genişletilmesiyle önerilen yeni bir model sağlanmıştır. Bu modelde, temel Teknoloji Kabul Modeline bilgisayar kaygısı, algılanan zevk, bilgisayar oyunculuğu ve cinsiyet gibi dört dışsal değişken eklenmiştir. Çalışma kapsamında, Libya'da farklı alanlara ve fikirlere ulaşılması ve gerekli verilerin toplanması amacıyla Libya'daki eğitim alanındaki yöneticiler, müfettişler, öğretmenler, eğitim uzmanları ve işçileri dâhil olmak üzere 254 deneğe bir çevrimiçi (online) anket uygulanmıştır. Bu çalışmanın hedefi, Libya ilköğretim okullarında web tabanlı bir öğrenme sisteminin, eğitim ve öğretim aracı olarak kullanımını etkileyen faktörleri belirlemeye yönelik bir temel Teknoloji Kabul Modelini genişletmektir. Bu çalışmanın nihai amacı ise davranış niyetinin, web tabanlı öğrenme sisteminin gerçek kullanımını öngörmede doğrudan önemli ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu ortaya çıkarmaktır. Çalışma sonucunda, algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı, bilgisayar oyunculuğu, algılanan zevk ve kullanıma yönelik tutum, web tabanlı öğrenme sisteminin güncel (fiili) kullanımına dolaylı olarak olumlu yönde etki ettiği bulundu. Ayrıca, bilgisayar kaygısının, web tabanlı öğrenme sisteminin güncel kullanımı üzerinde dolaylı önemsiz bir etkiye sahip olduğu ve kadınların web tabanlı öğrenme sisteminin güncel kullanımının, erkeklere oranla önemli olmayacak derecede yüksek olduğu bulundu.
The study investigate the factors affect the usage of web based learning as a tool to facilitate and improving the learning process in Libyan primary school's classroom. Nevertheless, However, the inclusion of new innovation in education has been investigated by many researches, who revealed that the acceptance of technology in schools depends on the use acceptance, in fact without this exertion the insertion of technology would be intensely underutilized and eventually would fall flat, for that reason a new proposed model has been provided by extending the technology acceptance model (TAM), in this model some external variables have been added to basic TAM model, the external four variables which are computer anxiety, perceived enjoyment, computer playfulness, and gender. In term of collecting the data required an online survey was launched to collect the data from 254 which including administrators, inspectors, teachers, educational experts and workers in the education field in Libya to reach wide area and different ideas and beliefs inside Libya. The target of this research is extending the basic Technology Acceptance Model (TAM) to determine the factors that influences the utilization of a web-based learning system as learning and instructing instrument in Libyan primary schools. The outcome of this study has discovered that behavioral intention has a significant positive direct effect to predict the actual use of web-based learning system. Moreover, perceived usefulness, perceived ease of use, computer playfulness, perceived enjoyment and attitude toward use are found to be indirect positive significant effects on actual use of web-based learning system. On the other hand, computer anxiety is found to have indirect insignificant effect on actual use of web-based learning system. In terms of gender, females' actual use of web-based learning system is higher than males'; however, it is not significant.