Bu araştırmada üç biber çeşidinde P.capsici'nin farklı inokulum konsantrasyonlarının (102, 103 ve 104 zoospor ml-1) belirli zamanlarda (2., 4. ve 6. günlerde) oluşturacağı enfeksiyon şiddeti, meydana gelecek olan enfeksiyonun dayanıklı ve duyarlı biber fidelerinde peroksidaz, katalaz ve fenolikler üzerindeki etkisi ile patojene karşı dayanıklılığı sağlayan savunma mekanizması açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmada PM-702'nin kullandığımız izolata karşı dayanıklılığı yüksek bulunurken, KM-Acı ve DEM-8 çeşitlerinin izolata karşı duyarlı reaksiyon verdiği belirlenmiştir.5-6 yapraklı PM-702, DEM-8 ve KM-Acı biber fidelerine 6 gün boyunca 102, 103 ve 104 zoospor ml-1 P.capsici uygulanmış ve 2., 4. ve 6. günlerde örnekler alınmıştır. Üç biber çeşidinin yaprak ve gövdelerinde yapılan analizler sonucunda peroksidaz ve katalazın aktivitesinde, fenolik bileşiklerin ise miktarında, zoospor konsantrasyonu, enfeksiyon süresi ve biber çeşidine göre önemli farklılıklar belirlenmiştir: Kontrole göre en yüksek peroksidaz aktivitesi %259.8'lik artış ile 103 zoospor/ml ile enfekte edilen PM-702 fidelerinin yapraklarında enfeksiyonu takiben 6. günde saptanmıştır (P<0.01). Kontrole göre en fazla katalaz aktive artışı yaklaşık 298,44 ± 0,921 Ügr -1t.a ile 104 zoospor/ml ile enfekte edilen PM-702 fidelerinin yapraklarında enfeksiyonu takiben 6. günde saptanmıştır. En fazla fenolik artışı yaklaşık %125 artış ise DEM-8 ve %64'lük artış ile PM-702 çeşitlerinde enfeksiyonu takiben 6. günde saptanmıştır (P<0.01). Gövdelerde ise en yüksek peroksidaz aktivitesi yaklaşık %246 artış ve 74,674 ± 2,323 Ügr -1t.a ile 104 zoospor/ml ile enfekte edilen DEM-8 fidelerinde enfeksiyonu takiben 4. günde saptanmıştır (P<0.01). Kontrole göre en fazla katalaz aktivitesi 103 zoospor/ml ile enfekte edilen KM-Acı çeşidinde enfeksiyonu takiben 6.günde belirlenirken, en fazla fenolik artışı ise %42 'lik artış ile 104 zoospor/ml ile enfekte edilen PM-702 fidelerinde enfeksiyonu takiben 6. günde saptanmıştır (P<0.01).
|
In this research, the level of infection that different inoculum concentrations (102, 103 and 104 zoospore ml-1) of P.capsici cause in three pepper cultivars at certain times (2nd, 4th and 6th days), the effect of the infection, caused, on the peroxidase, catalase and phenolics in resistant and sensitive seedlings and also defence mechanism against pathogen are tried to be explained. In study, the resistance of PM-702 against isolate used is found to be high whereas KM-Hot and DEM-8 display sensitive reaction.102, 103 and 104 zoospore ml-1 P.capsici is applied to the 5-6 leafed PM-702, DEM-8 and KM-Hot pepper seedlings for 6 days and samples are taken on the 2nd, 4th and 6th days. As a result of analyses on leaves and stems of three pepper cultivars; important differences are observed in the activity of peroxidase and catalase, in the amount of phenolic compounds according to zoospore concentration, infection time and pepper cultivars: According to the control, the maximum increase of peroxidase that is 259.8% increase is observed in the leaves of PM-702 seedling infected with 103 zoospore/ml, on the 6th day following the infection (P<0.01). According to the control, the maximum increase of catalase activity 298,44 ± 0,921 Ugr -1f.w is observed in the leaves of PM-702 resistant seedling infected with 104 zoospore/ml, on the 6th day following the infection. The maximum phenolic increases that are approximately 125% increase in DEM-8 and 64% increase in PM-702 are observed on the 6th day following the infection(P<0.01). In stems, the highest peroxidase activity with %246 increase approximately is observed in DEM-8 seedlings infected with 74,674 ± 2,323 Ugr -1f.w and 104 zoospore/ml, on the 4th day following the infection. According to control, the maximum catalase activity is observed in KM-Hot type infected with 103 zoospor/ml and the maximum phenolic increase that is 42% increase is observed in PM-702 seedlings infected with 104 zoospor/ml , on the 6th day following the infection (P<0.01). |