Tez No İndirme Tez Künye Durumu
328634
Antakyalı Mustafa Remzi Efendi ve Risale fi İlmi'l-bedi adlı eseri (İnceleme-metin) / Antakyali Mustafa Remzi Efendi and his literal work "Risale fi İlmi'l-bedi" (Revise-text)
Yazar:YASİN COŞKUN
Danışman: PROF. DR. MEHMET YAVUZ
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı / Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Konu:Doğu Dilleri ve Edebiyatı = Eastern Linguistics and Literature
Dizin:17. yüzyıl = 17. century ; Antakyalı Mustafa Remzi = Antakyalı Mustafa Remzi ; Arap edebiyatı = Arabian literature ; Arap şiiri = Arabic poetry ; Arapça = Arabic ; Edebiyat = Literature ; Risale fi İlmi'l-Bedi = Risale fi İlmi'l-Bedi
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
225 s.
Bu tezin konusu XVII. Yüzyılda Türk-Osmanlı coğrafyasında Arap belâgatı alanında eserler vermiş olan Antakyalı Mustafa Remzî Efendi'nin Bedî` ilmine dâir kaleme almış olduğu ve tek nüsha olarak İstanbul Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'nde muhafaza edilen Risâle fî `İlmi'l-bedî` adlı eseridir. Tezde MustafaRemzî Efendi'nin hayatı ve eserleriyle ilgili bilgiler kaynakları belirtilmek suretiyle verildikten sonra eserin tahkik (metin-inceleme) çalışması gerçekleştirilmiştir.Yapılan bu çalışmayla gerek kişiliği gerekse vermiş olduğu eserleriyle alanında önemli bir yere sahip olan Mustafa Remzî Efendi'ye ait, ikinci bir nüshası olmayan bu eserin edebiyat ve bilim dünyasına kazandırılması amaçlanmıştır.
The subject of this thesis is the manuscript which belongs to Antakyalı Mustafa Remzî Efendi and named Risâle fî `ilmi?l-bedî`. The manuscript subject to our study is a unique copy and is written on Bedî` in Arabic Belâğah. It has been registered in Süleymaniye Manuscripts Library/Istanbul. In this study detailedinformation about Mustafa Remzî?s birth, education, family, students and books is given with their source information. During our study it has been aimed to reintroduce Mustafa Remzî Efendi who has an important place with his personality and his books in his field and his work Risâle fî `ilmi?l-bedî? to Arabic philology.