Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
549223
|
|
Uluslararası geri dönüş programları çerçevesinde Suriyeli mültecilerin geri dönüş eğilimleri ile ilgili inceleme: Adana ili örneği / Survey on the returning trends of the Syrian refugee in the international plan of return programs: The case of Adana province
Yazar:DUYGU ALTUNOĞLU
Danışman: PROF. DR. HARUN ARIKAN
Yer Bilgisi: Çukurova Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Konu:Sosyoloji = Sociology ; Uluslararası İlişkiler = International Relations
Dizin:Adana = Adana ; Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği = United Nations High Commissioner for Refugees ; Geri dönüş = Repatriation ; Geri gönderme = Refoulement ; Göçmenler = Emigrants ; Mülteciler = Refugees ; Suriyeliler = Syrians ; Uluslararası anlaşmalar = International agreements ; Uluslararası göç = International migration
|
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
207 s.
|
|
İnsanlık tarihi kadar eski bir konu olan göç olgusu, yol açtığı sosyal, siyasal ve ekonomik sonuçlardan dolayı çok yönlü olarak incelenmesi gereken bir olgudur. Göç olgusu, evrensel bir konu olarak özellikle son yıllarda dünya gündeminin ilgi odağı haline gelmiştir. Savaş, iç çatışma ve ekonomik kriz gibi nedenlerle gerçekleşen sığınmacı/göç hareketlerine ev sahipliği yapan ülkeler başta güvenlik olmak üzere çok boyutlu sorunlarla mücadele etmek durumunda kalmaktadır. Türkiye'nin jeopolitiği ve periferisinde yaşanan gelişmeler, Türkiye'yi göç sorununun ana merkezlerinden birisi haline getirmiştir. Türkiye, Suriye'den gelen kitlesel göç akını ile sosyal, ekonomik, hukuki, politik pek çok alanda etkilenmiş ve etkilenmeye devam etmektedir. Bu çalışma sosyal bilimlerin karmaşık fenomenlerinden biri olan geri dönüş konusunu inceleyecektir. Milyonlarca Suriyeli mültecinin yaşadığı Türkiye'de sığınmacıların ülkelerine geri dönüp dönmeyecekleri konusu zihinleri meşgul etmektedir. Suriyeli sığınmacıların misafir mi yoksa kalıcı mı olduklarının bilinmezliği konusu bu tezin ortaya çıkış sebebini oluşturmaktadır. Geçtiğimiz 7 yılda Suriye'deki savaşın beklenenden daha uzun sürmesi, Türk kamuoyunda tepkilerin yükselişine yol açarken, Türkiye'deki geçici sığınma hareketi bir kalıcılığa dönecek mi sorusunu da gündeme getirmiştir.
Bu çalışmada, Adana ili sınırları içerisinde Çukurova Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler ile Adana Seyhan devlet hastanesindeki düşük eğitimli Suriyeli sığınmacılar ile yapılacak olan derinlemesine mülakat teknikleriyle Suriyeli sığınmacıların Suriye'ye hangi şartlar oluştuğunda dönebilecekleri sorusundan hareketle iki grubu oluşturan Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri dönüş eğilimlerinin tespit edilmesi ve bu konuda eğitim durumlarının etkisi ölçülmeye çalışılmış, geleceğe yönelik beklenti ve planları ile ilgili görüşler alınması amaçlanmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Göç, Gönüllü Geri Dönüş, BMMYK, AB, Suriyeli Mülteciler, Siyasi Partiler.
|
|
The phenomenon of migration, which is as old as the history of humanity, is a phenomenon that should be examined in many ways because of the social, political and economic consequences it causes. The phenomenon of migration has become a focus of the global agenda, especially in recent years as a universal subject. Countries that host asylum seekers / immigration movements due to war, internal conflict and economic crisis have to combat multidimensional problems, particularly security. Developments in Turkey's geopolitics and the periphery, Turkey has become one of the main centers of migration issues. Turkey, with a massive influx of immigration from Syria social, economic, legal, political affected many areas and continues to be affected.
This study will examine the issue of repatriation of the Syrian refugees, one of the complex phenomena of the social sciences. Millions of Syrians living in the issue of refugees back to their countries they can turn their minds to engage in Turkey. The reason for the emergence of this thesis is whether the Syrian refugees are guests or permanent. In the past 7 years, the war in Syria lasted longer than expected, as a result of justified reactions in public opinion and politics, it was also decisive in the decisions of the Syrians regarding their future. It is aimed to determine the tendency of the Syrians to return voluntarily to their countries by means of in-depth interview techniques with Syrians students in the Cukurova University and random Syrians in the Adana Seyhan Hospital.
Keywords: Migration, Voluntary Return, UNHCR, EU, Syrian Refugees, Political Party. |