Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
431207
|
|
Sosyal medyanın suskunluk sarmalı kuramı açısından incelenmesi: Twitter üzerinden "Çözüm Süreci" ve "Nükleer enerji"tartışmaları / Researching social media from the spiral of silence theory perspective: Discussions about "Solution Process" and "Nuclear energy" on twitter
Yazar:UĞUR DİK
Danışman: DOÇ. DR. AHMET AYHAN
Yer Bilgisi: Akdeniz Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Konu:Halkla İlişkiler = Public Relations ; Sosyoloji = Sociology ; İletişim Bilimleri = Communication Sciences
Dizin:Kamuoyu = Public opinion ; Kamuoyu oluşturma = Public opinion forming ; Kitle iletişim araçları = Mass media ; Medya = Media ; Nükleer enerji = Nuclear energy ; Sosyal medya = Social media ; Suskunluk sarmalı = Spiral of silence ; Tartışma = Discussion ; Twitter = Twitter ; Çözüm Süreci = Resolution Process
|
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
152 s.
|
|
Kitle iletişimi, gazetecilik ve yeni medyadaki teknolojik değişim ve dönüşümler, bireysel ve toplumsal hayat üzerindeki etkisini her geçen gün biraz daha arttırırken; özellikle sosyal medya olarak tanımlanan mikroblog siteleri ülke gündemini belirler hale gelmektedir. Demokrasi kültürünün az geliştiği Türkiye gibi ülkelerde baskın olan suskunluk sarmalı motiflerini aşma ve kendini ifade etme aracı olarak facebook ve twitter çok fazla konuşulur ve tartışılır olmuştur.
Bu çalışmada; sosyal medya üzerinde yürütülen tartışmalarda kamuoyunun oluşum süreci ve sürece etki eden unsurlar suskunluk sarmalı kuramı çerçevesinde incelenmiştir. Suskunluk sarmalı kuramına göre, bireyler tartışmalı bir konuda fikir beyan etmeden önce toplumda kanaatlerin genel yönelimini tespit etmeye çalışırlar ve kendi görüşleri çoğunluk tarafında ise fikirlerini ifade etme eğilimleri artarken, kendi görüşlerinin azınlık tarafında kaldığını hissettiklerinde ise dışlanma korkusu ile fikirlerini ifade etme eğilimleri azalır ve suskunlaşırlar. Bu suskunlaşma hali bir sarmala dönüştüğünde ise kamuoyu diğer görüş yönünde ve olduğundan daha baskın bir biçimde oluşur. Bu çalışmada toplumun genelini ilgilendiren iki ayrı tartışmalı konu başlığı (çözüm süreci ve nükleer enerji) seçilmiştir. Daha sonra twitter ortamında onikişer aylık süreler halinde, içeriğinde "çözüm süreci" ve "nükleer enerji" anahtar kelimeleri geçen tweetler taranmış ve incelemeye alınacak tweetler tespit edilmiştir.
Elde edilen sonuçlar betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilerek, savunulan görüşler, "destek", "karşıt" ve "nötr" biçiminde üç kategoriye ayrılmıştır. Buna ek olarak, dışlanma korkusu ile bağlantı kurabilmek amacıyla da tartışmaya katılan twitter kullanıcılarının paravan hesap kullanım düzeyleri araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgularda, twitter üzerinden yürütülen her iki tartışmada da suskunluk yönünde oluşan herhangi bir sarmallaşma gözlenmemiştir.
Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Suskunluk Sarmalı, Twitter, Kamuoyu
|
|
While the mass communication is increasing its effect on the individual and social life through newspapers and technological changes and transformations in the new media, especially micro blog websites described as social media became determining the nations' agenda. Face book and Twitter have become to be talked about and discussed as a tool for speaking out and overcome spiral of silence in countries which have underdeveloped culture of democracy such as Turkey.
In this study, creating public opinion via social media discussions and the factors affecting this process have been analyzed from a spiral of silence perspective. According to the spiral of silence theory, before out speaking their opinions on a controversial issue, people try to figure out the general tendencies of the society and if their opinion is on the side of the majority they tend to speak out their ideas while their idea is on the side of the minority they tend to reduce their voices and become silent because of the fear of exclusion. If this state of silence becomes a spiral, then the public opinion becomes more oppressive on the other side of the controversy more than its real power. Two controversial issues (peace process and nuclear energy) have been selected for this study. Later on, the tweets that contains the terms of "peace process" and "nuclear energy" have been determined for over a 12 month period and the tweets that were related to these terms have been selected.
The selected tweets have been analyzed through descriptive techniques and sorted under three categories of "support", "oppose" and "neutral". In addition to this, to examine the existence of correlation with the fear of exclusion, the degree of using fake accounts was also included in the analysis. According to the results, spiral of silence has not been observed in both controversial issues in Twitter.
Keywords: Social Media, Spiral of Silence, Twitter, Public Opinion. |