Tez No İndirme Tez Künye Durumu
501494
Postoperatif peritoneal adezyonların önlenmesinde saf zeytinyağının uzun dönem etkinliği / Longterm efficiency of pure olive olympia in prevention of postoperative peritoneal adjesions
Yazar:DİLAN ALTINTAŞ URAL
Danışman: PROF. DR. HALUK SARIHAN
Yer Bilgisi: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Tıp Fakültesi / Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Konu:Çocuk Cerrahisi = Pediatric Surgery
Dizin:
Onaylandı
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2017
47 s.
ÖZET Postoperatif peritoneal adezyonları önlemek için birçok teknik ve madde denenmiştir. Yararlı teknik veya ajanlar bulunmuş olsa da tam bir başarı sağlanamamıştır.Kliniğimizde PPAların önlenmesine yönelik yaptığımız deneysel çalışmada sadece çekum ön yüzünde oluşturulan tek adezyon alanı üzerinde saf zeytinyağının PPAları kısa dönemde önlediğini tespit etmiştik.Bu deneysel çalışmamızda da, saf zeytinyağının antiinflamatuar, doku rejenerasyonunu artırıcı ve hidroflotasyon etkilerinden dolayı PPA'ların önlenmesi üzerindeki etkinliğini uzun dönemde de kanıtlamaktır. Materyal ve metod: Çalışmada her grupta 8 adet rat olacak şekilde 32 adet dişi rat 4 gruba ayrıldı.Çalışmamızda Antakya Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Mühendisliği tarafından soğuk presekstraksiyon yöntemiyle üretilen saf zeytinyağı kullanılmıştır.Ratlar ameliyat öncesi 12 saat süreyle aç bırakılıp uygun anestezi (ketamin ve xylazin) verildikten sonra deneye başlandı. Grup-1 (sham grubu): 22 fr çapındaki iğne ile perkütan olarak peritoneal kavite içine girilerek 5ml saf zeytinyağı enjekte edildi. Grup-2 (kontrol grubu): Laparotomi yapılarak standart adezyon modeli oluşturulan grup. Grup-3: Laparotomi yapılarak önce standart adezyon modeli oluşturulduktan sonra modelin uygulandığı jejunum,ileum ve çekum üzeri 5ml saf zeytinyağı ile kaplandı. Grup-4: Laparotomi yapılarak önce adezyon modeli oluşturulacak alan üzeri 5ml saf zeytinyağı ile kaplandı. Daha sonra bu alana standart adezyon modeli uygulandı. Ratlar postoperatif 1 ay sonra sakrifiye edildi. Sonuçların istatistiksel analizinde Kruskal-Wallis ve Man Whitney U testleri kullanıldı.Makroskopik adezyon değerlendirmesnde Evans'ın tanımladığı adezyon skorlaması kullanıldı.Histopatolojik derecelendirme Zühlke'nin sınıflamasına göre yapıldı. Bulgular:Gruplar makroskopik ve morfolojik olarak incelendiğinde; sadece zeytinyağının intraperitoneal olarak enjekte edildiği Grup-1'de herhangi bir adezyon tespit edilemediği için değerlendirme dışı bırakıldı.Grup-2'deki tüm ratlarda PPA mevcuttu.Ortalama bakıldığında Grup 3 de 2, Grup 4 de sadece 1 ratda PPA mevcuttu. İstatistiksel değerlendirmeye göre; Grup-3 ve Grup-4'ün Grup-2 ile ayrı ayrı karşılaştırılmasında Grup-3 ve 4' ün mikroskopik adezyon skorları Grup-2'den istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha azdı (p<0.001). Grup-3, Grup-4ile karşılaştırıldığında ise,mikroskopik adezyon skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Sonuç: Bu deneysel çalışmamızda standart adezyon modeli oluşturduğumuz ratlarda saf zeytinyağının antiinflamatuar, doku rejenerasyonu ve hidroflotasyon etkisinin uzun dönemde de devam ederek PPA oluşmasını azalttığını gördük.Saf zeytinyağının yaralanmış peritoneal yüzeyde uzun süreli etkisini koruyarak adezyon oluşumunu engellediğini düşünmekteyiz.Bu sayede zeytinyağının ucuz, kolay elde edilebilen ve kliniğe uygulanabilecek bir ajan olabileceğini gösteriyoruz. Anahtar kelimeler: Adezyon, saf zeytinyağı, periton.
SUMMARY Postoperative peritoneal adhesions can be formed by any damage on mesothelial cells of peritenoum. Many techniques and materials were attempted to prevent formation of PPA's. Although some useful agents have been described there is not a certain worthwhile agent in clinic use . İn this study we preferred abrasion model. Because manupilations made by surgeon and surgical tools are a mechanical trauma that are the most seen cause of PPA's. The aim of this study is to evaluate the efficiency of virgin olive on postoperative peritoneal adhesions (PPA) in traumatic peritoneal adhesions by means of its anti-inflammatory,regenerative and also as barrier functions. Materials and methods: Thirty-two female rats were divided into four groups as each group consists of 8 rats. In our study virgin olive oil is used which is produced with cold press extraction by Antakya Mustafa Kemal University Agricultural Engineering Department. After rats are starved for 12 hours and performing intraperitoneal local aneshesia with ketamin and xylazine the experiment had begun. Group-1 (sham group): 5 ml amount of virgin olive oil was injected through peritoneal cavity by 22 fr diameter needle. Group-2 (control group): Standart adhesion model was performed via laparotomy. Group-3: After adhesion model was performed, caecum, ileum and jejenum is covered with 5 ml amount of virgin olive oil. Group-4: After covering caecum,ileum and jejenum with virgin olive oil, the standard adhesion model was performed. All of the rats were sacrificed at day 30.. Macroscopic and histopathological evalutions were performed. The results were statistically analyzed using Kruskal-Wallis and Mann- Whitney U tests. In macroscopic adhesion assesment Evan's adhesion score is used. Histopatholohical evaluation is carried out according to Zühlke's classification. Results: PPA's in Group-3 and Group-4 had shown statistically significant decline according to other groups in terms of macroscopic and histopathological evaluation (p<0.001). There was no statistically significant difference between Group-3 and Group-4 (p>0.05). Conclusion: Compared with control group, we found that virgin olive has revealed statistically significant decline in PPA's .As described its short term efficiency in a former study in our clinics ;virgin olive wtih its anti-inflammatory,regenerative and hidroflotative properties reduce formation of PPA's also in long term.Thus we consider that virgin olive is inexpensive,easily obtainable and it can be a useful agent in clinics Key words: Adhesion, virgin olive oil, peritoneum,