Tez No İndirme Tez Künye Durumu
476294
Bulut bilişim üzerinde anlamsal web servislerinin kullanımı için mimari tasarım / An architectural design for the use of semantic web services on cloud computing
Yazar:GÖKAY BURAK AKKUŞ
Danışman: DOÇ. DR. ERDEM UÇAR
Yer Bilgisi: Trakya Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2017
98 s.
Bulut bilişimi, sanal kaynakları standartlara dayalı şekilde yönetmeyi sağlayan teknoloji evrimini ifade etmektedir. Bu sanal kaynaklar, mantıksal olarak geniş bir havuzda toplanır. Öngörülemeyen kaynak ihtiyaçlarının olağan bir durum olarak kabullenildiği tipteki uygulamaların ihtiyaçlarının karşılanması açısından önemli bir fırsat doğmaktadır. Öngörülemeyen ihtiyaçlara sahip uygulamalara örnek olarak yoğun zamanlarda milyarlarca istek karşılayan veri yoğun web servislerini gösterebiliriz. Burada yer alan çalışmanın amacı, veri yoğun web servislerinin bulut bilişimi teknolojisi ile desteklenebilmesi ve uygun bir kataloglama ile özelliklerine uygun ortamlarda çalışmasının sağlanması için bir altyapı oluşturmaktır. Web Servisinin işleyeceği veri miktarı, harcayacağı kaynaklar ve sonucu dönmek üzere kullanacağı bant genişliği, bu paradigma değişikliği ile birlikte maliyetlendirilmesi, servisin kullanımından önce servisi kullanmak isteyen tarafa bildirilmesi gereken bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, bu tip servislerin sınıflandırılması ve sorgulamanın kriterlerinin değerlendirilmesi ile yaklaşık bir maliyet hesaplamasına yönelik temel oluşturulması hedeflenmektedir.Bu tahminleme sayesinde ileriye dönük kaynak kullanım ihtiyaçlarının da öngörülmesi sağlanabilecek ve bu şekilde ölçekleme konusunda katma değerli servislerin sağlayıcılarına yol gösterici bir araç sunulabilecektir.
Integration on the web became a reality since cloud computing, site-to-site integrations and "Software as a Service" approach have been widely accepted as industry standards. It would be possible to see the true potential of such a distributed infrastructure when these services can be combined together and executed as parts of a singular workflow. The collective composition of web services requires adaptive and dynamic systems where all parties may be subject to unexpected changes. It also requires intelligent systems that are able to make use of services as building blocks that meets user requirements with specific functional and non-functional attributes. The decision is to be made by selecting the appropriate service from a set of discovered candidates. The vision is to provide computing services to users on demand and charge them based on their usage and Quality of Service (QoS) expectations. In the cloud environments, when there are multiple services meeting the requirements, the main attribute to be considered becomes the price. In this research, we present a general framework that guides service discovery and service composition by providing a predicted price against the requester's requirements in the data driven web services domain that are hosted on a cloud environment.