Tez No İndirme Tez Künye Durumu
177550
Hybrid CDN P2P architecture for multimedia streaming / Çoğulortam akış sistemleri için veri dağıtım sistemleri-Eşler arası melez mimari
Yazar:KASIM ÖZTOPRAK
Danışman: DOÇ. DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR ; PROF. DR. VOLKAN ATALAY
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2008
132 s.
Bu tezde eşler arası video akışı uygulamalarında eş davranışından kaynaklanansorunlar incelenmiştir. Ilk önce, video akışı uygulamalarının güvenilirliğini incelemekamacı ile eş davranışları iki boyutlu sürekli markov zinciri kullanılarakmodellenmiştir. Daha sonra eşler arası oluşan ağın değişen davranışlarını vegelişimini ölçebilmek için bir ölçü birimi önerilmiştir. Sonra, sistemde yapılanaramaların başarım oranını artırmak ve istenen verilerin dağıtım süresini azaltmakamacı ile zaman ve ilgi temelli melez bir kümeleme algoritması önerilmiştir.Son olarak, istenilen servis kalitesini ve sürekliliği karşılayabilen, eşler arasıağ üzerinde çalışan Melez Hata Bağımsız Video Akışı sistemi tasarlanmış veönerilmiştir. Yapılan çalışmaların sonuçları video akışı uygulamalarında istenilenservis kalitesinin önerilen melez yaklaşım ile sağlanabildiğini götermektedir.
In this thesis, the problems caused by peer behavior in peer-to-peer (P2P)video streaming is investigated. First, peer behaviors are modeled using twodimensional continuous time markov chains to investigate the reliability of P2Pvideo streaming systems. Then a metric is proposed to evaluate the dynamicbehavior and evolution of P2P overlay network. Next, a hybrid time and interestbased clustering algorithm is proposed to improve the success ratio andreduce the delivery time of required content. Finally, Hybrid Fault TolerantVideo Streaming System (HFTS) over P2P networks has been designed andoffered conforming the required Quality of Service (QoS) and Fault Tolerance.The results indicate that the required QoS can be achieved in streaming videoapplications using the proposed hybrid approach.