Tez No İndirme Tez Künye Durumu
365692
Sancaklı boşnakların yerel demokratik katılımı: Pendik örneği / The local democratic participation 0f sancakli bosnians after immigration Pendik sample
Yazar:ERSİN YENİÇARE
Danışman: DOÇ. DR. PELİN PINAR ÖZDEN
Yer Bilgisi: Bahçeşehir Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
Konu:Sosyoloji = Sociology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
80 s.
Göç olayının dini, dili, ırkı, milleti olmaz. Hangi milletin, toplumun, ırkın başına gelirse gelsin olumlu ve olumsuz çok fazla yansımaları olur. Göçler insanların hafızalarından silinmeyen derin yaralar bırakır ve bu acıyı toplum bir bütün olarak hisseder. Balkanlarda, yaşat ki yaşayasın anlayışı içinde olan Osmanlı, Balkan yarımadasında ki farklı dillere, dinlere ve kültürlere sahip milletleri bir arada hoşgörülü politikası ile yönetmiştir. Türk insanının Balkan Yarımadasındaki müslümanlara karşı sıcaklığı, Türkiye Devleti ile Sancak bölgesi arasında samimiyet ve ayrılmaz bir köprü oluşturmuştur.Sancak Boşnaklarının göçleri Türkiye tarihinde yeterince incelenmemiş olup göçler hakkında yeterli çalışma bulunmamaktadır. Sancaklı Boşnakların Pendik?e göçleri 1951-1971 yılları arasında olmaktadır. Pendik?te Yeşilbağlar, Yeni ve Sapanbağları; Sancaklı Boşnaklarının oluşturduğu göçmen mahallesi olarak bilinmektedir. Sancaklı göçmenlerinin yoğun olarak yaşadığı bu bölgede, göç süreçleri ve sonrasında demokratik katılımları hakkında bilgi sahibi olacağız. Bu çalışmada ayrıca araştırmamıza konu olan Boşnak halkı ile yapılan anket çalışması ve sözlü görüşmeler yapılarak tez somutlaştırılmıştır.
There is no religion, language, race and nation of migration event. No matter it happens to any nation ,society and race, there become both positive and negative reflections. Immigrations leave indelible deep wounds in people?s memories and society feels this pain as a whole. Ottomon Empire which had a mentality of let live may live ruled the nations having different languages, religions and cultures together with its indulgent policy in Balkan peninsula. The warmth of Turkish people to muslims in Balkans formed sincerity and inseparable bridge between The Turkish Government and Sancak Region. The migration of Sancak Bosnians has not been analyzed in Turkish history and there is not enough research about the migration. The migration of Sancakli Bosnians occured in between 1951 and 1971. Yeşilbaglar, Yeni and Sapanbagları neighbourhoods in Pendik is known as the immigrant neighbourhoods made up of Sancak Bosnians. We will be informed about the migration processes and democratic participations in the region where lots of Sancak immigrants live. In this study, the thesis is concretised with the survey study and interviews done with Bosnian people .