Tez No İndirme Tez Künye Durumu
155509 Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Korunmaya muhtaç çocuk kavramına yeni yaklaşım (topsullaşma sürecinde uygulanan sistemlerin analizi: İzmir örneği) / A new approach to the concept of foster children, analysis of the systems in socialization process through İzmir model
Yazar:ASSİYE ŞAHİN AKBULUT
Danışman: PROF.DR. NİHAT ERDOĞAN
Yer Bilgisi: Ege Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Sosyoloji = Sociology
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2006
397 s.
TÜRKÇE ABSTRACT fen fazla 250 sözcük): (TUBITAK/TURDOK' un Abstrakt Hazırlama Kılavuzunu kullanınız.) "Korunmaya Muhtaç Çocuk Kavramına Yeni Yaklaşım (Toplumsallaşma Sürecinde Uygulanan Sistemlerin Analizi:Izmir Örneği" adlı çalışmamızın konusunu, kurum bakımındaki (yuva ve yurtlardaki) çocuklar ile ev bakım modelindeki çocukların toplumsallaştırılması oluşturmaktadır. Örneklemimizi,İzmir' deki kurum bakımı modellerinden BEYY,BKYY ve ADÇY,ev bakım modelinden ise BÇK (9-12 ve 13-18) çocukları oluşturmaktadır. "Aile ve Çocuk,Tarihte Çocukluk 01gusu,Çağdaş Değerler ve Hukuk Çerçevesinde Çocuk Hakları,Korunmaya Muhtaç Çocuk Kavramı, Dünyada ve Türkiye'de Korunmaya Muhtaç Çocuklara Uygulanan Koruma Yöntemleri, SHÇEK vb." açıklamalar yer almaktadır. Toplam 107 çocuk ile görüşme ve gözlem yapılmıştır.Elde edilen araştırma bulguları ile,çeşitli hipotezler ile sınanmaya çalışılmıştır. Kurum bakımı modelinde, kışla tipinde bir binada çok sayıda çocuk bir arada yaşamaktadır. Yaş ve cinsiyet farkı gözetildiği için öz kardeşler birbirinden ayrılmaktadır. Binanın resmi bina görünümünde olması,çalışanların çocuklarla iletişiminin sınırlı olması, "anne modeli"nin olmaması ya da değişken olması vb. nedenler çocukların toplumsallaşmasında olumsuz etkilere yol açmaktadır. Ev bakım modelinde ise, binaların "ev" görünümünde olması (şekil olarak,kullanılan eşyalar olarak vb.),evlerin birbirine yakın olması,komşuluğu ve mahalleyi andırması, ilişkilerin sıcak olması/'anne modeli"nin sürekli ve tek olması,öz kardeşlerin cinsiyet ve yaş farkı gözetilmeden birbirinden ayrılmadan birlikte yaşaması, çocukların sayıca az olması, çalışanların çocuklarla daha iyi iletişim kurabilmesi vb. nedenler çocukların toplumsallaştırılmasında olumlu etkilere yol açmaktadır.Ev bakım modelinde yetişen çocuklar,kendisine daha çok güvenmekte,kendini daha iyi ifade edebilmekte ve "birey" olarak daha çok ön planda olabilmektedir. Sonuç olarak,korunmaya muhtaç çocukların kurum bakımı yerine ev bakım modellerinde toplumsallaştırılmasının olumlu etkileri vardır.
İNGİLİZCE ABSTRACT fen fazla 250 sözcük) Our study; A New Approach to the Concept of Foster Children, Analysis of the Systems in Socialization Process Through İzmir Model, encompasses the socialization of the children protected at residential care and the children protected by home care. Our sample is drawn from Buca Girl Training Home,Bornova Boy Training Home, Adem Dertsiz Children' s Home and Barbaros Children's Village. The Family and Child, Chilhood Fact in History, The Methods ofProtecting Children in Türkiye and in the World are the subjects of the study. Totally 107 children were interviewed and observed. A lot of children live together in an agency in the residential care model. Due to age and gender differences,brothers and sisters are seperated. The phisical conditions of the building,lack of communication between the children and the staffjlack of a mother model and other such reasons have a negative effect on the sozialization of children. The home care modeLhowever,is situated in buildings built and furnished like homes. There is a constant mother at houses. The siblings are not seperated despite gender and age differences. The children population is less. The communication between the children and the staffis better. As a result,this model has a more posiitiiive effect on the socialization of children. The children have more confidence,express themselves better and become an individual. As a result of this study,the children's village model must be preferred instead of residential care (training home or children's home).