Tez No İndirme Tez Künye Durumu
712303
Elektronik oylamalar için blok zincirine dayalı güvenli bir oylama modeli / A blockchain based secure e-voting system
Yazar:RUHİ TAŞ
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ÖZGÜR TANRIÖVER
Yer Bilgisi: Ankara Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:Akıllı sözleşmeler = Smart contracts ; Bitcoin = Bitcoin ; Blok zinciri sistemi = Blockchain system ; Elektronik oy = Electronic voting ; Ethereum = Ethereum ; Kripto para birimi = Crypto currency
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2022
118 s.
Elektronik oylama sistemlerinde güvenlik ve güven en önemli konulardır. Bu nedenle bu sistemlerde anonimlik, güvenlik, gizlilik ve güvenilirliği sağlamak için kriptografik prosedürlerin kullanılması gerekmektedir. Son yıllarda blok zinciri, merkezi olmayan uygulamalar aracılığıyla veri depolama ve iletimini güvence altına almak için en yaygın kullanılan yöntemlerden biri haline gelmiştir. E-oylama sistemlerinin blok zinciri ile entegrasyonu uygulama alanlarından biri olarak önerilmektedir. E-oylama sistemlerinde özellikle güvenlik ve veri manipülasyonu hala büyük bir sorun olarak görülmektedir. Bu modelde, yöneticilerin veya madencilerin blok zinciri yapısı nedeniyle normalde erişilebilen veriler olan seçim sonuçlarını ön izlemesi engellenmesi sağlanarak güvenli bir oylama modeli sunulmuştur. Seçim sonuçlarında meydana gelebilecek manipülasyonları önlemek için çift katmanlı bir şifreleme modeli de önerilmiştir. Bu sayede oylama sırasında olası manipülasyonların da önüne geçilebilmektedir. Oylama sonuçlarının güvenilirliği içinse tüm paydaşların katılımı ile seçim sonuçlarının doğrulanması sağlanmıştır. Önerilen model ile seçmenlerin mahremiyeti sağlanmakta, merkezi bir otoriteye ihtiyaç duyulmamakta ve kaydedilen oyların değiştirilmeden, dağıtık bir yapıda saklanmaları saklanarak güvenli bir oylama modeli oluşturulması önerilmiştir.
Security and trust are the most important issues in electronic voting systems. Therefore it is necessary to use cryptographic procedures to ensure anonymity, security, privacy and reliability in these systems. In recent years, blockchain has become one of the most commonly used methods for securing data storage and transmission through decentralized applications. E-voting is one of these application areas. However, data manipulation is still seen as a major problem in e-voting systems. In this model, administrators or miners are prevented from previewing election results which are normally accessible data due to the blockchain structure. A double-layer encryption model is proposed and tested to prevent manipulations that may occur with the election results. It is ensured that the election results can be counted after the participation of all stakeholders at the end. In this way, potential manipulations may be prevented during the election period. As a result of the model, the privacy of voters is ensured, no central authority is needed and the recorded votes are kept in a distributed structure.