Rumî takvime göre, 31 Mart 1325'te meydana geldiği için literatüre 31 Mart Vakası olarak geçen hadise, görünüşte gerici bir ayaklanma olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayaklanmayı bastırmak üzere, Selanik'te vücuda getirilen Hareket Ordusu, ayaklanmayı bastırmasının ardından, siyasi yönetimin İttihat ve Terakki Cemiyeti ve dolayısıyla askeri düzenin eline geçmesinde etkili olmuştur. Hareket Ordusu'nun kumandanı olan Mahmut Şevket Paşa, 31 Mart sürecinde yalnızca askeri hamleleri ile değil, siyasete müdahale eden adımlarıyla da dönemin en çok adından söz ettiren karakteri olmuştur. Askeri ve siyasi stratejilerini, basın-yayın yoluyla gerçekleştirmiş olduğu propaganda faaliyetleri ile perçinleyen Mahmut Şevket Paşa, propagandasını, Meşrutiyetin yegâne bekçisi olma yönünde sunmuştur.
Askeri tazyikin bir sonucu olarak ilan edilen II. Meşrutiyet, kendisinden beklenileni verememiş ve II. Meşrutiyet'in sloganı haline gelen "hürriyet, müsavat, uhuvvet" söylemlerine ters düşecek olaylar zuhur etmiştir. 31 Mart'ın patlak vermesi neticesinde, siyasi yönetimde tek söz sahibi olan İttihat ve Terakki ile cemiyete yakın bir isim olan Mahmut Şevket Paşa, sivil olması gereken siyasetin, ordunun eline geçmesinde ön ayak olmuşlardır.
Dönemin en gelişmiş propaganda aracı olan basın, 31 Mart İsyanı'na doğru gidilirken çatışma içinde olan her iki kutup tarafından da etkili bir biçimde kullanılmıştır. Neticede isyanı bastırarak hâkimiyeti eline geçiren Mahmut Şevket Paşa, 31 Mart İsyanı boyunca ve isyandan sonra propaganda faaliyetlerine devam etmiştir. İyi bir hatip olan ve üslubu ile kitleler üzerinde tesir yaratan Mahmut Şevket Paşa, propagandasını uygularken bu yeteneğini ziyadesiyle kullanmıştır.
|
The incident which is mentioned in literature as 31 March Incident because of occuring on 31 Martch 1325 according to the julian calendar, apparently it was a reactionalist riot. The Action Army which was in Salonica to suppress the riot, was effective in taking over political administration to the Committee of Union and Progress thereby military power after it suppressed the riot. Mahmud Şevket Pasha who was the commander of Action Army, became the most mentioned character of the period not only with military moves but also the steps which interfered in political strategies through the media, presented his view as the sole guardian of Constitutional Monarchy.
The Second Constitutional Monarchy which was declared as a result of military pressure did not meet expectations and there were events that contradicted the Second Constitutional Monarchy's slogan "freedom, equality, brotherhood". As a result of the Second Constitutional Monarchy, Mahmud Şevket Pasha who had good relations with the Committee of Union and Progress led to take over politics to the military which should have been in the hands of civilians.
Press which was the most advanced tool of the period was used effectively by both groups. After all, Mahmud Şevket Pasha who suppressed the riot and took over management, continued his propaganda activities during and after the 31 March riot. Mahmud Şevket Pasha who was an orator and influencing the community with his style, used this skill extensively in his propaganda. |