Tez No İndirme Tez Künye Durumu
276252
Model tabanlı yazılım geliştirme için semiyotik bir model dönüşüm dili tasarımı ve gerçekleştirimi / Design and implementation of a semiotical model transformation language for model based software development
Yazar:AHMET EGESOY
Danışman: PROF. DR. N. YASEMİN TOPALOĞLU
Yer Bilgisi: Ege Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:Modelleme = Modelling ; Yazılım geliştirme = Software development
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2010
114 s.
Bu tezde yazılım geliştirme alanında Model Güdümlü Mühendislik paradigmasının gerçekleştirilmesi için bir dönüşüm dili tasarımı anlatılmaktadır. Paradigmanın gerçekleştirilmesi önündeki güçlüklerden biri, her şeyin bir model olduğu bir geliştirme ortamını düşünmenin zorluğudur. Diğer bir güçlük ise otomasyon içeren bir geliştirme ortamında modellerin sundukları imkanların ifade edilmesi için anlamsal bir dilin var olmayışıdır.Bu çalışma, her iki zorluğa da işaret-bilimsel (semiyotik) bir açıdan yaklaşmaktadır. Doğal dil çözümlemesinde başvurulan bu bilim dalı, diller tarafından kullanılan temel soyutlama biçimlerini tanımlamaktadır. Bu ilişkiler aracılığıyla modellerin oynayabildikleri çoklu karmaşık rolleri tanımlamak mümkündür. Bir dil öğesi olarak oynayabilecekleri roller belirlenerek modeller, bu roller üzerindeki değişimin belirlenmesi ile de dönüşümler anlamlandırılabilirler.
This thesis is about the design of a transformation language for the realization of the model driven engineering paradigm in the software development domain. One of the obstacles of this realization is the difficulty of imagining a development environment where everything is a model. Another obstacle is the lack of a sematic-aware language that may define the possible uses of models in an automated development environment.In this work, both of these obstacles have been addressed from a semiotical point of view. Being a field of science that is referred for natural language interpretation, semiotics defines the basic abstraction forms used by languages. By using these relations, it is possible to define the multiple complex roles played by the models. The meaning of a model is defined through the roles that it can play as a language element and the meaning of a transformation can be defined through the modification it performs on these roles.