Tez No İndirme Tez Künye Durumu
99331 Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
9. ayında kızamık aşılaması uygulanmış 18-24 aylık ve 5-6 yaş grubu çocuklarda kızamık antikor düzeyleri / Measles antibody levels in 18-24 months and 5-6 years group of children which were vaccinated in 9th month
Yazar:CANAN ASLAN (ÖNÜR)
Danışman: PROF.DR. GÜNAY SANER ; PROF.DR. MÜJGAN SIDAL
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Konu:Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları = Child Health and Diseases
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2000
47 s.
36 ÖZET Gelişmekte olan ülkeler arasında bulunan ülkemizde kızamık halen önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Hastalığın 1 yaş altındaki çocuklarda daha ağır seyretmesi ve gelişmekte olan ülkelerde bu yaş grubunda daha sık görülmesi nedeniyle 9. aydaki kızamık uygulamasından en azından günümüz koşullarında vazgeçilemez. Bu araştırma, 9. ayda uygulanan kızamık aşısının okul öncesi dönemde yetersiz kaldığım ortaya koymak ve ikinci doz aşı uygulamasının gerekliliğini göstermek amacıyla yapıldı. Çalışmamıza Sarıyer Devlet Hastanesi çocuk polikliniklerine herhangi bir nedenle başvuran ;. kızamık hastalığı geçirme öyküsü olmayan,. herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan,. 9. aylarında Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı tek doz kızamık aşılaması yapılmış olan toplam 150 çocuk alındı. Çocukların 75 tanesi 18-24 aylık (Grup I), diğer 75 tanesi de 5-6 yaş grubu (Grup II) çocuklar oluşturdu. Her iki grupta da kızamık antikor düzeyleri ELISA yöntemi ile değerlendirildi. Birinci gruptaki çocukların 8 'inde, ikinci gruptaki çocukların 4'ünde antikor düzeyi negatif olarak bulundu. Pozitif değerlerin ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını araştırmak üzere "iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi" kullanıldı ve alman sonuçlar anlamlı bulundu (p<0.05). Bir diğer ifade ile 18-24 ay arasındaki çocukların kızamık antikor düzeyleri 5-6 yaş grubu çocukların antikor düzeyinden anlamlı ölçüde yüksek bulundu. Okul/okul öncesi dönemde 2. doz kızamık aşısı uygulamasının gerekliliği vurgulandı.