Tez No İndirme Tez Künye Durumu
475017
Phaneros: Visibility-based framework for massive peer-to-peer virtual environments / Phaneros: Kitlesel sanal ortamlar için eşler arası görünürlük temelli altyapı
Yazar:ŞAFAK BURAK ÇEVİKBAŞ
Danışman: PROF. DR. VEYSİ İŞLER
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2017
115 s.
Günümüzde çağdaş dağıtık sanal ortamlar terabaytlarca 3B içerik ve yüz binlerce kullanıcıyı barındıran büyüklüklere ulaştılar. Sunucu-istemci mimarileri gerekli ölçeklenebilirliği sağlamada yetersiz hale geliyorlar. Eşler arası mimariler doğaları gereği ölçeklenebilir ve uygun maliyetli dağıtık çözümler sunarlar. Bu çalışmada, daha verimli ve daha ölçeklenebilir kitlesel dağıtık sanal ortamlara imkân veren, tamamen dağıtık çalışan ve eşler arası bir iş çerçevesi olan Phaneros'u sunuyoruz. Phaneros, görünürlük temelli ilgi alanı yönetimi sayesinde hem daha düşük bant genişliği gerektirerek hem de tek atlamalı güncelleme yayma yeteneği sunarak var olan diğer örtü ağlarından daha yüksek başarım sunar. Phaneros'un sunduğu 3B akar düzeni, 3B içeriği; kullandığı görünürlük iyileştirmesi sayesinde sunucular üzerinde kayda değer bir yük oluşturmadan ve var olan yapılardan daha verimli şekilde yayar. Test sonuçlarımıza göre Phaneros, var olan diğer iş çerçevelerine göre dikkate değer seviyede iyileşme sağlar.
Contemporary distributed virtual environments are growing out of terabytes of 3D content and hundreds of thousands of users. Server-client architectures have become inadequate for fulfilling the scalability requirements. The peer-to-peer architectures provide inherently scalable, cost-effective distributed solutions for distributed virtual environments. We present a fully distributed peer-to-peer framework, Phaneros, which is capable of providing necessary means to realize more efficient and more scalable massive distributed virtual environments. Using the presented visibility aware interest management, Phaneros performs better than existing overlays, achieving single hop update dissemination while having lower bandwidth requirements. The provided visibility aware 3D streaming scheme distributes 3D content more efficiently without creating any significant load on the server. Our test results show significant improvements over existing frameworks.