Tez No İndirme Tez Künye Durumu
842861
Türkiye'nin organize suçlulukla mücadele anlayışının Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Europol ilişkileri üzerinden değerlendirilmesi: 2005-2020 / Evaluation of Turkey's understanding of combating organized crime through the relations of the Directorate for Combating Smuggling and Organized Crime and Europol: 2005-2020
Yazar:MELİKE YILDIRIM KAYGILI
Danışman: DOÇ. DR. VEYSEL DİNLER
Yer Bilgisi: Hitit Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Ana Bilim Dalı
Konu:Uluslararası İlişkiler = International Relations
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
124 s.
Günümüzde organize suçlar ülkelere özgü suçlar olmaktan çıkmış, uluslararası ağlar sayesinde pek çok ülkeyi aynı anda ilgilendiren bir hal almıştır. Bu haliyle sınıraşan suçlar olarak nitelendirilen organize suçlar, içinde çok farklı suçları barındırmakta, suçu işleyenler teknolojiyi çok yakından takip etmekte ve her türlü teknik gelişme suç işlemek amacıyla kullanılabilmektedir. Suç örgütlerinin geliştirdikleri ülkelerarası ağlar, bir ülkenin tek başına mücadelesini yetersiz kılmakta ve ülkelerarasında sıkı bir iş birliğini gerekli hale getirmektedir. Organize suçlarla mücadele alanında ülkelerarası iş birliğini sağlayan İnterpol'ün belli alanlarda yetersiz kalması, Avrupa Birliği'ni bölgesel bir polis örgütü kurmaya sevk etmiştir. Bu anlamda Europol, AB üyesi ve aday devletlerin üye olduğu ve üyeler arasında geniş bir iş birliğini gözeterek, birçok suç türü ile mücadele için kurulmuştur. Türkiye' de AB adaylık sürecinde Europol üyesi olmuş ve 2005'ten bu yana sıkı iş birliğini sürdürmeye devam etmiştir. Türkiye'nin organize suçları özel bir mücadele alanı kabul ederek, özel bir birimle mücadelesine devam etmesi ise 1981 yılında Kaçakçılık Daire Başkanlığı adıyla kurulması ve bu birimin 1995 yılında Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığına dönüştürülmesiyle olmuştur. Bu tezin amacı, Türkiye'nin organize suçlarla mücadelede Europol iş birliğinin etkililiğini tartışmaktır. Türkiye'nin Europol üyesi olduktan sonra organize suçla mücadelede stratejik anlamda ne gibi yenilikler yaptığı ve bunun sonuçları üzerine değerlendirme yapılacaktır.
Today, organized crimes are no longer country-specific crimes, but have become a concern for many countries at the same time through international networks. Organized crimes, which are described as transnational crimes, include many various crimes, those who commit the crime follow technology very closely and all kinds of technical developments can be used to commit crimes. International networks developed by criminal organizations make a country's struggle alone insufficient and require close cooperation between countries. The fact that Interpol, which provides cooperation between countries all over the world, is inadequate in certain areas has prompted the European Union to establish a regional police organization. In this sense, Europol is an organization to which EU member and candidate states are members and which organizes broad cooperation between members. Turkey became a member of Europol during the EU candidacy process and has been maintaining close cooperation since 2005. Turkey accepted organized crime as a special field of struggle and fought against it with a special unit, with the establishment of the Smuggling Department in 1981 and the transformation of this unit into the Smuggling and Organized Crime (KOM) Department in 1995. The aim of this thesis is to discuss the effectiveness of Europol cooperation in Turkey's fight against organized crime. An evaluation will be made on what strategic innovations Turkey has made in the fight against organized crime after becoming a member of Europol and the results of this.