Tez No İndirme Tez Künye Durumu
358155
Yetiştirme yurdunda kalan ergenlerin stresle başa çıkma tarzları eğitim-öğretim yaşantılarında stresle başa çıkma ve sosyal karşılaştırma düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi / The effect of copi̇ng styles, copi̇ng wi̇th educati̇onal stress and some demographi̇cal vari̇ables on soci̇al compari̇son of adolescents li̇vi̇ng i̇n orphanages
Yazar:KÜBRA SARAL
Danışman: YRD. DOÇ. DR. ZÜMRA ÖZYEŞİL
Yer Bilgisi: İstanbul Arel Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Psikoloji Bölümü / Psikoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Psikoloji = Psychology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
142 s.
Bu çalışmada yetiştirme yurdunda kalan ergenlerin stresle başa çıkma tarzları, eğitim-öğretim yaşantılarında stresle başa çıkma ve sosyal karşılaştırma düzeyleri bazı değişkenler açısından incelenmiştir. Bu bağlamda, Stresle Başa Çıkma Tutumları Ölçeği, Eğitim-Öğretim Yaşantılarında Stresle Başa Çıkma Ölçeği (EÖYSBÇÖ), Sosyal Karşılaştırma Ölçeği (SKÖ) ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu 01.09.2012-31.10.2012 tarihleri arasında İstanbul İli sınırları içerisinde yer alan Atatürk Kız Yetiştirme, Zeytinburnu Erkek Yetiştirme ve Halkalı Erkek Yetiştirme yurtlarında bulunan toplam 155 ergene uygulanmıştır. Araştırmanın analizleri SPSS 17.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analizler sırasında öncelikli olarak yetiştirme yurtlarında kalan ergenlerin kullanılan ölçeklerden elde ettikleri skorlar daha önceki çalışmalarda aynı ölçeklerin benzer fakat aileleri ile yaşayan ergenlerin oluşturduğu popülasyonlarda kullanılması ile elde edilen skorlar ile tek örneklemli T testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular göstermektedir ki, ergenlerin eğitim öğretim ortamlarında kullandıkları başa çıkma alanlarında elde ettikleri skorlar aile yanında yaşayan öğrencilere göre daha düşüktür. Ayrıca, yetiştirme yurtlarında kalan ergenler aile yanında yaşayan ergenlere göre daha olumsuz benlik algısına sahiptirler. Elde edilen bir başka bulguya göre, daha önceki alan yazın ile paralel olarak yetiştirme yurtlarında kalan ergen kızların benlik algıları erkeklere göre daha olumsuzdur. Ayrıca erkek öğrenciler stresle baş etmede biyokimyasal kaçma soyutlama stratejisini kızlara göre daha yoğun olarak kullanmaktadırlar. Diğer taraftan, genel olarak bakılacak olunursa, yurtta kalma süresi arttıkça ergenler biyokimyasal kaçma soyutlama stratejisi daha fazla kullanmakta olup akademik başarılarını daha olumlu değerlendirdikçe ise biyokimyasal kaçma soyutlama stratejilerini daha az kullanmaktadırlar. Elde edilen bu bulgular ilgili alan yazın eşliğinde değerlendirilmiştir.
In the current study, the effects of coping styles, coping with educational stress and some demographical variables on social comparison of adolescents living in orphanages. Within that respect, Coping Styles Inventory, Coping With Educational Stress Inventory, Social Comparison Inventory and Demographical Information Form was delivered to 155 adolescents, living in three orphanages (Atatürk Kız Yetiştirme, Zeytinburnu Erkek Yetiştirme ve Halkalı Erkek Yetiştirme) located in Istanbul between the dates of 01.09.2012-31.10.2012. To analyze the data, SPSS 17.0 was used. During the analyses, the scores of the scales obtained in the current study was compared with the past studies that used the same scales with the similar populations except those populations didn?t live in orphanages. The findings of the present study shows that the adolescents living in orphanages use less coping strategies in comparison to the children continuing to regular classes. Additionally, the results showed that, the adolescents living in orphanages have lower self-perception in comparison to the adolescents continuing regular classes. That results is consistent with many others in the relevant literature. As to one another finding, the self- perception of girls was lower than the boys. At the same time, the boys use more bio chemical escaping and abstracting than the girls living in orphanages. On the other hand, without discriminating with gender, as the duration of staying in orphanages and self evaluation of academic performance increased, adoleccents use more bio chemical escaping and abstracting. Later, the finding was discussed in line with the relevant literature.