Tez No İndirme Tez Künye Durumu
266483
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ulaştırma yatırımlarının gayrimenkul değerleri üzerine etkileri / The effects of IBB transportation investments on real estate values
Yazar:OĞUZHAN BAYRAM
Danışman: DR. MUSTAFA GÜRSOY
Yer Bilgisi: Bahçeşehir Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
Konu:Ulaşım = Transportation ; İşletme = Business Administration
Dizin:Gayrimenkuller = Real estates ; Ulaştırma = Transportation
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
104 s.
İstanbul Türkiye'nin en kalabalık ve hızlı nüfus artışı yaşayan ilimizdir. Sorumluluk sınırları genişleyen ve ilçe sayısı 39'a çıkan İstanbul için yüksek kapasiteli ulaştırma sistemi gerekmektedir. İstanbul'da ulaşım yatırımları devam etmekte, sistemlerdeki sorunları çözmek ve kapasitelerini arttırmak amaçlı inşaatlar yapılmaktadır. Ulaşım yatırımlarının çokluğu erişilebilirlik düzeyindeki düzelme, ulaşım maliyetinde ve seyahat zamanında azalmayı getirecektir. Toplu taşıma yatırımlarının ekonomik açıdan pozitif getirileri olmaktadır.Konum, bir gayrimenkul'ün seçiminde önemli rol oynar. Bir kentsel alan içinde istihdam, rekreasyon alanları gibi farklı noktalara erişilebilirlik düzeyi, yer seçiminin önemli faktörlerinden biridir. Fiziksel erişilebilirlik, farklı konumlardaki alanlara seyahat zamanı ve maliyeti ile tanımlanır. Ulaşım yatırım kararı, gayrimenkul'ün konumunun erişilebilirlik düzeyini etkiler. Ulaşım yatırımından kaynaklanan erişilebilirlik düzeyindeki artış ve kentsel bölgenin geri kalan kısmı ile iyi kurulan bağlantı nedeni ile yatırım bir değer yaratacaktır.Taşınmaz Değerlemesi, bir taşınmazın kısmen veya tamamen nitelik ve nicelikler bakımından ifade edilmesidir. Diğer bir deyişle, taşınmaz varlıkların, sahip oldukları özellikler bakımından, ekonomik gelişmeler karşısında topyekün olarak analiz edilip, güncel piyasa koşullarındaki birim değerin tahmin edilmesidir. Taşınmazın konumu, değeri etkileyen önemli unsurlardan biri olarak kabul edilir. Özellikle taşınmazın bölgedeki ekonomik tesis ve sosyal donatılara göre konumu ve ulaşım durumu dikkate alınır.İstanbul'da 1994 yılında başlayan metro, hafif metro ve tramvay çalışmaları zamanımıza kadar gelişerek ve artarak devam etmektedir. Bunun yanında karayolu ve denizyolu ulaşım yatırımları da son yıllarda artmıştır. Bu tezin amacı günümüze kadar yapılan ve bundan sonra yapılacak olan ulaşım yatırımlarının gayrimenkul değerlerine olan etkilerini incelemektir.Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Değerleme, Ulaşım Yatırımları.
Istanbul is the most crowded city in Turkey and has a rapid population growth. Since it has an expanding responsibility boundary and has 39 counties, a high capacity transportation system is necessary for Istanbul. In Istanbul transportation investments goes on and to solve the problems and increase the capacities, constructions continuous. More transportation investments will cause improvement of accessibility level and will decrease the cost of transportation and travel time. Public Transportation investments cause economically effective yield.At real estate selection location plays an important role. The level of accessibility to different points such as, employment in an urban area, recreation areas, is one of the most important factors of site selection. Physical accessibility is defined by travel time and cost of areas in different positions. Transportation investment decisions, affects the level of accessibility of real estate's position. The increase in accessibility levels resulting from transport investment and because of the good connection with rest of the urban areas investment will create a value.Valuation of real estate is to define a property entirely or partly in terms of quality and quantity. In other words, the real estate assets, with respect to their properties, in relation to economic development will be analyzed totally and the estimation of value of the units under current market conditions the position of real property, assumed to be the one of the important factors affecting the value. Especially location of the property according to economic facilities and social facilities in the area and availability of transport are taken into account.The metro, light rail and tramway studies, which started in 1994 in Istanbul, developed and continue to increase. Besides, investment in highway and maritime transport has increased in recent years. The purpose of this thesis is to examine the effects of transportation investments which done until today and will be done after that, on real estate values.Keywords: Real estate valuation, transportation Investments.