Tez No İndirme Tez Künye Durumu
242054
Solunum yetmezliği olgularında Trakeostomi'nin weanıng ve prognoza etkisi / Effect of Tracheostomy on weaning and prognosis in the respiratory failure cases
Yazar:HANİFİ YILDIZ
Danışman: DOÇ. DR. BÜLENT ÖZBAY
Yer Bilgisi: Yüzüncü Yıl Üniversitesi / Tıp Fakültesi / Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Konu:Göğüs Hastalıkları = Chest Diseases
Dizin:
Onaylandı
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2009
63 s.
AMAÇ: Solunum yetmezliği nedeni ile yoğun bakım ünitesinde trakeostominin weaning ve prognoza etkisini araştırmaktır.METOD: Çalışma 2007- 2009 arasında akut solunum yetmezliği nedeni ile invazif mekanik ventilasyon uygulanan 50 hasta üzerinden prospektif olarak yapıldı. Hastalar trakeostomi uygulanan (Grup I ) ve uygulanmayanlar (Grup II) olarak incelendi. Uzamış ventilasyon desteği gerekenlere elektif şartlarda cerrahi trakeostomi işlemi yapıldı.Gruplar prognostik değerlendirme amacı ile APACHE II, yoğun bakım ve mekanik ventilasyonda kalış süresi, weaning, mortalite oranları açısından karşılaştırıldı.BULGULAR: 31 Erkek, 19 Bayan olarak 50 hasta (trakeostomili 24; trakeostomisiz 26) çalışmaya katıldı. Grup I'de yaş ortalaması (50 ± 18), GrupII'de (61 ± 18, p=0,041) idi. Grup I'de Pnömoni, SVH, GrupII'de APACHE II skoru, yaş ortalaması, akut böbrek yetmezliği sayısı daha yüksekti ( p<0,05). GrupII'de weaning sayısı daha az olmakla beraber istatistik olarak anlamlı değildi (p>0,05) . GrupI'de daha uzun yoğun bakım ve mekanik ventilasyon süresi , daha düşük yaş ortalaması ve daha düşük APACHE II skoru vardı (p>0,05). Trakeostomili bir hastada geçici trakeal stenoz gelişti. Bir hastada rekanülasyon işlemi esnasında pnömotoraks gelişti. Lojistik regresyon analizinde APACHE II ile mortalite arasında ilişki bulundu. APACHE II 23,5 ve üzerinde olması % 71sensitivite ve % 68 spesifite ile mortalite ile ilişkili bulundu.SONUÇ: Çalışmamız trakeostomi uygulanan hastalarda hastahane yoğun bakım ve mekanik ventilasyon süreleri daha uzun olmasına ve nadir ciddi komplikasyonlar gelişebilmesine karşın trakeostomi uygulanmayan hastalarla benzer mortalite oranları olması nedeni ile uzamış ventilasyon desteği gerekecek solunum yetmezlikli uygun vakalarda trakeostomi yapılmasının yararlı olduğunu göstermiştir.
AIM: Comparison of weaning and prognosis in tracheostomy applied and non-applied patients in intensive care unit patients who undergone mechanical ventilationMETHODS: We studied 50 patients prospectively who had invasive mechanical ventilation because of acute respiratory failure in between 2007-2009 years. Surgical tracheostomy was applied in elective conditions to prolonged hospital staying. Patients were divided into two groups as tracheostomy applied (GroupI) and non applied (GroupII). Patients were compared according to APACHE II score, intensive care unit and mechanical ventilation time, weaning and mortality.RESULTS: The study composed of 50 patients that 31 men and 19 women (24 with tracheostomy, 26 without tracheostomy). Mean age of GroupI was 50±18, GroupII 61±18. Pneumonia and CVA were higher in GroupI (p<0,05). APACHE II score , mean age and the number of patients with acute renal failure were higher in GroupI . Weaning was lower in GroupII (p>0,05). GroupI had prolonged intensive care unit staying and mechanical ventilation, lower mean age and APACHE II score (p<0,05). Tracheal stenosis developed in one patient with tracheostomy, and pneumothorax during recannulation. In logistic regression, APACHE II scores correlated with mortality. APACHE II score over 23,5 correlated with mortality with the sensitivity and specificity numbers as %71 and %68 respectively.CONCLUSION: Intensive care unit staying and mechanical ventilation time were prolonged and severe complications were rare in tracheostomy patients but mortality rates were similar with non tracheostomy patients. We thought that tracheostomy is beneficial for respiratory failure patients who need prolonged ventilation support.