Tez No İndirme Tez Künye Durumu
182052
Multiple objective optimization for video streaming / Video akıtımı için çok hedef işlevli eniyileme
Yazar:TANIR ÖZÇELEBİ
Danışman: PROF.DR. MURAT TEKALP
Yer Bilgisi: Koç Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control ; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği = Electrical and Electronics Engineering ; Mühendislik Bilimleri = Engineering Sciences
Dizin:
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2006
127 s.
Bu tez raporunda verimli video akıtımı için Çok Hedef-İşlevli Eniyileme (MOO)şemaları sunulmaktadır.İlk olarak, düşük ve sabit kapasiteli ağlarda kesintisiz içerik uyarlamalı video akımı içingecikme-bozunum eniyilemesi metodu sunulmaktadır. Giriş videosu içerik analizi yapılarakçeşitli ilgililik seviyelerine ayrıştırılmaktadır. Video en küçük gecikme ve bozunum hedef-lenerek uyarlamalı olarak her sahne için en iyi uzaysal ve zamansal çözünürlük venicemlemeyle kodlanmakta ve akıtılmaktadır. Arabellek ve bozunum sınırlamalarıyla birlikte,önemsiz sahnelerin bit hızı düşürülmekte ve önemli kısımların kalitesi arttırılmaktadır.Sonra en yüksek ?uygulama katmanı servis kalitesinde?, en yüksek video kapasitesinde(zaman sekmesi başına video saniyesi) ve servis kalitesinde adil kablosuz video akıtımı içinçapraz-katmanlı eniyilenmiş bir video bit hızı uyarlama ve kullanıcı çizelgeleme şemasısunulmaktadır. Bu hedefler her zaman sekmesinde i) en küçük oynatma zamanına, ii) enyüksek video kapasitesine ve iii) en yüksek video kalitesine ulaşan kullanıcı seçilerek MOOile eniyilenmektedir.Son olarak, var olan ağlarda stereo videolarin kodlanması ve akıtımı için uyarlamalı birmetod önerilmektedir. Fazladan sıkıştırmanın uzaysal ve zamansal ölçeklemeyle sağlandığıiçerik uyarlamalı stereo video kodlama uygulanmaktadır. Kullanıcıların gösterim imkanlarıdahilinde mono veya stereo video izleyebildikleri uçtan uca bir akıtım sistemi tanıtılmakta,MOO problem formüllemeleri önerilmektedir.Ulaşılan kazanımlar deneysel sonuçlarla gösterilmektedir.
In this thesis, we propose Multiple Objective Optimization (MOO) frameworks for efficient videostreaming.Firstly, we introduce pre-roll delay-distortion optimization (DDO) for uninterrupted content-adaptive video streaming over low capacity, constant bitrate (CBR) channels using MOO. Contentanalysis is used to divide the input video into shots with assigned relevance levels. The video isadaptively encoded and streamed aiming minimum pre-roll delay and distortion with the optimalspatial and temporal resolutions and quantization parameters for each shot. With buffer and distortionconstraints, the bitrate of unimportant shots is reduced to achieve an acceptable quality in importantshots.Secondly, we introduce a cross-layer optimized video rate adaptation and scheduling schemeto achieve maximum ``application layer" Quality-of-Service (QoS), maximum video throughput (videoseconds per transmission slot), and QoS fairness for wireless video streaming. Using the MOOframework, these objectives are jointly optimized such that the user with i) the least remainingplayback time, ii) highest available video throughput and iii) maximum video quality is served.Finally, we propose an adaptive framework for compression and streaming of stereo videousing the existing network infrastructure. We employ content-adaptive stereo video coding (CA-SC),where additional compression is achieved by spatial and/or temporal downsampling depending on thecontent. An end-to-end streaming system where the end-users can view the video in mono or stereomode depending on their display capabilities is implemented and MOO formulations are proposed.The improvements achieved are demonstrated with experimental results.