Tez No İndirme Tez Künye Durumu
416350
A proposal for a method of cultural landscape character assessment: A research on the context, method and results for the Cappadocia landscape, Turkey / Kültürel peyzaj alanlarının özelliklerinin değerlendirilmesi için bir yöntem önerisi: Kapadokya örneği üzerinden bağlam, yöntem ve sonuçları üzerine bir araştırma
Yazar:ZEYNEP TUNA YÜNCÜ
Danışman: PROF. DR. NERİMAN ŞAHİN GÜÇHAN
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Mimarlık Ana Bilim Dalı
Konu:Mimarlık = Architecture
Dizin:
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2015
341 s.
Bu araştırmanın amacı günümüz kentsel ve kırsal çevrenin tarihsel (ve arkeolojik) boyutunun değerlendirilmesi için bir yöntem önermektir. Örneklemeyi temel alan araştırma önerdiği yöntemi Kapadokya (Türkiye) örneği üzerinden geliştirmiştir. Önerilen yöntem, mevcut uygulamalara ve kültürel peyzaj alanlarının değerlendirilmesi, korunması ve yönetimine ilişkin yaklaşımlara dayanmaktadır. Yöntem aynı zamanda ilk olarak Cornwall, İngiltere'de geliştirilen ve uygulanan Historic Landscape Character Assessment (HLC) yönteminin ana ilkelerini de esas alır. Fakat, kültürel peyzaj alanlarının niteliklerinin değerlendirilmesi yaklaşımı farklı ölçeklerde, Türkiye'deki mevcut yasal ve yönetsel çerçeve göz önünde bulundurularak geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Bu araştırma takip eden 5 ana bölümden oluşmaktadır. Kültürel peyzaj alanlarının niteliklerinin değerlendirilmesi için önerilen yöntemin gerekliliği ve hangi yöntem ve yaklaşımlara dayandığı ile başlar. Bunu yerel ölçekteki peyzaj stratejilerini böyle bir değerlendirme ile dayanak oluşturma gereği duyan yerel otoriteler üzerinden kurgular. Daha genel olarak da 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde oluşturulmuş mevcut kültür envanterinin kritiği üzerinden tartışır. Bu ilk bölümü takiben, 2. Bölümde, Birleşik Krallık (İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda) ve ABD vb. ülkelerde kültürel peyzaj alanlarının sınıflandırılması, tanımlanması ve niteliklerinin değerlendirilmesi için geliştirilen yaklaşımlara odaklanır. Bu aynı zamanda bir sonraki bölümde (3. Bölüm) Türkiye'deki kültürel peyzaj alanlarının değerlendirilmesi için önerilen yöntemin de dayanağını oluşturmaktadır. 3. Bölüm, 2011-2015 yılları arasında Kapadokya (Türkiye) örneği üzerinden geliştirilen Kültürel Peyzaj Alanlarının Niteliklerinin Değerlendirilmesi (Kül.PAND) yönteminin temeli, ana ilkeleri, aşamaları ve uygulamasının tanımlanması ve değerlendirmesini içermektedir. Son olarak 4. ve 5. Bölümlerde, araştırma, önerilen Kül.PAND yönteminin planlama, koruma ve bu alanların yönetimi için üretilen politikalar (örn. Kül.PAND yönteminin oluşturduğu bilginin, tanımlanan karakter alanlarında yapılacak çalışmalar için temel oluşturması. Buna 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu veya benzer koruma statüsünde tescil edilecek alanların tanımlanması, sınırlarının belirlenmesi, bu statü ile beraber gelen koruma politikalarının vb. imar sınırlandırmalarının gerekçelendirilmesi, yönetim planları veya daha üst ölçekte yapılacak planlara bilgi sağlaması) vb. kullanım alanları üzerinden bir değerlendirme ile sonuçlanmaktadır.
As a case-based study, the research aims to propose a method to characterise the distinctive, historic dimension of today's urban and rural environment in Cappadocia (Turkey). Its methodology is based on the current practice and the approaches to landscape assessment, protection and management. The method also draws on well-established principles of the Historic Landscape Character Assessment (HLC) methodology first developed and used in Cornwall (UK) – but the characterisation approach have been tested and further developed at different scales but within the same broad objectives of improving understanding, protection and the management of the historic environment substantially for the Turkish context. The research includes the following 5 main parts. It begins with a description of the need and context for the assessment, from the perspective of local authorities who require the assessment to inform and underpin landscape strategies at the local level, and more generally as a critique of existing SMI systems. The following Chapter 2 focuses on national approaches to identify/describe and assess cultural landscapes through seperate case studies in UK (England, Scotland, Wales and Northern Ireland) and US to form a baseline for the development of a method to assess cultural landscapes in Turkey in the following Chapter. Chapter 3, describes and evaluates the background, methodology and application of Cultural Landscape Character Assessment (Cul.LCA) undertaken between 2011 and 2015 in Cappadocia (Turkey). Finally, in Chapters 4 & 5, the research concludes with reflections on the use of Cul.LCA in planning, conservation and management policy on landscape (i.e. informing work on distinct character areas; including identification of areas for designation, mapping of boundaries, justifications for special application of policies, justification for special treatment by designation, and input to management plans and other management initiatives, etc.).