Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
368206
|
|
Cahit Sıtkı Tarancı'nın ölüm konulu şiirlerine psikolojik bir bakış / A psychological view of Cahit Sıtkı Tarancı's poems about death
Yazar:NURİ YETİŞTİREN
Danışman: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ACEHAN
Yer Bilgisi: Dumlupınar Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Konu:Türk Dili ve Edebiyatı = Turkish Language and Literature
Dizin:Psikoloji = Psychology ; Psikolojik analiz = Psychological analysis ; Tarancı, Cahit Sıtkı = Tarancı, Cahit Sıtkı ; Türk şiiri = Turkish poem ; Ölüm = Death ; Şiir = Poem
|
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
169 s.
|
|
ÖZET
CAHİT SITKI TARANCI'NIN ÖLÜM KONULU ŞİİRLERİNE PSİKOLOJİK BİR BAKIŞ
YETİŞTİREN, Nuri
Yüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Abdullah ACEHAN
Temmuz, 2014, 169 sayfa
Cahit Sıtkı Tarancı (1910-1956), Cumhuriyet Devri Türk edebiyatının önde gelen sanatçılarından birisidir. Özellikle şiir alanında adını duyurma başarısı gösteren ünlü şair, ''Otuz Beş Yaş '' şiiriyle ünlenmiş ve ''ölüm şairi'' olarak anılmıştır. Daha lise yıllarında iken ilk şiirlerinin ''Muhit'' dergisinde yayımlanması, iyi bir şair olma yolunda onu kamçılamış ve 1933'te ilk şiir kitabı olan ''Ömrümde Sükût'' eserini edebiyat dünyasına hediye etmiştir. Bunu sırasıyla 1946'da ''Otuz Beş Yaş'', 1952'de ''Düşten Güzel'' ve şairin ölümünden sonra da 1957'de ''Sonrası'' kitapları takip etmiştir.
Gerek yaşadığı dönemde gerekse günümüzde sevilerek ve beğeniyle okunan şair hakkında birçok çalışma yapılmıştır ve daha da yapılacağı kanaatindeyim. Çünkü Cahit Sıtkı'nın; Türkçeye olan hâkimiyeti, duygularındaki samimi ifade tarzı ve klasik konuları özgün bir şekilde ele alması edebiyatçıları her zaman kendisine çekmeyi başarmıştır.
Diğer çalışmacıların, şairin en çok üzerinde durduğu ''ölüm'' temine sadece konu olarak yaklaşmalarına karşın biz de aynı konuya farklı bir bakış açısı getirerek, ''ölüm'' kavramını psikolojik yönden değerlendirmeyi yeğledik. Şairin; Ramazan Korkmaz tarafından 43, Enver Okur tarafından ise 62 adet ölüm konulu şiiri incelenmiştir. Bu iki çalışmadaki ortak şiirleri göz önünde bulundurduk ve biz de bu ele alınan şiirlerden farklı olarak, şairin 21 adet şiirini daha ölüm perspektifinden değerlendirdik. Cahit Sıtkı'nın yayımlanmamış şiirleri üzerine incelemeleri olan Nuran Özlük ve Hakan Sazyek'in çalışmalarında, şairin ölüm konulu şiiri bulunmadığı için bu şiirleri değerlendirmeye tabi tutmadık.
Cahit Sıtkı'nın ölüm konulu şiirlerini psikolojik açıdan değerlendirdiğimiz bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır:
Birinci bölümde Tarancı'nın resmi hayatı anlatılmaktadır.
İkinci bölüm şairin kültür hayatından oluşmaktadır. Şairin sanat anlayışı, şair ve şiir hakkında düşündükleri ile eserleri ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Ayrıca, diğer sanatçıların Cahit Sıtkı Tarancı'nın sanatı üzerine söyledikleri de ayrı bir başlık altında verilmiştir.
Üçüncü bölümde ölüm temi; materyalizm, pozitivizm bakımından ve dinî açıdan incelenerek bu görüşlerin temsilcilerinin görüşleri üzerinde durulmuştur.
Dördüncü bölümde edebiyat ve psikolojinin bir bilim dalı olarak birbirine yakınlık ve uzaklığı ile ilişkileri ele alınmıştır. Edebiyatta ölüm teminin yerinden de kısaca bahsedilmiştir. Ayrıca, Cahit Sıtkı'nın ölüm konulu şiirlerine psikolojik açıdan yaklaşılmış ve şairin ölüm karşısındaki psikolojisi ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Ölüm, Ölüm Psikolojisi, Edebiyat ve Psikoloji, Materyalizm ve Ölüm, Pozitivizm ve Ölüm, Dini Açıdan Ölüm, Cahit Sıtkı Tarancı ve Ölüm Korkusu, Cahit Sıtkı Tarancı.
|
|
ABSTRACT
A PSYCHOLOGICAL VIEW OF CAHIT SITKI TARANCI'S POEMS ABOUT DEATH
YETİŞTİREN, Nuri
Master Thesis, Department of the Turkish Language and Literature
Supervisor : Asst. Prof. Abdullah ACEHAN
July, 2014, 169 pages
Cahit Sıtkı Tarancı (1910-1956) is one of the most important poets of Republic Period Turkish Literature. Especially, he is known by his poems with "Otuz Beş Yaş" and he is called "death poet". Publishing his first poems in ''Muhit'' magazine in his high school period encourages him and he give his first poem book "Ömrümde Sükut" as a present for literature world. After his first book, "Otuz Beş Yaş" (1946), "Düşten Güzel" (1952) and "Sonrası"(1957) after his death are published.
There are a lot of analyzes about the poem read admiringly both in his current period and now and it goes on. Because Cahit Sıtkı and his Works accomplish to focus on views of men of letters with his domination of Turkish Literature and sincere style in emotions and handle of classical themes originally.
Although he emphasizes the theme of death we have an another view about death in a psychological way. His poems about death are analyzed by both Ramazan Korkmaz for 43 times and by Enver Okur for 62 times. We consider the same poems in these works and we determine that his 21 other poems in the theme of death. Nuran Özlük and Hasan Sazyek analyze his some poems and they do not find the theme of death in these works so we do not evaluate them.
The present study that we psychologically evaluated the poems on death of Cahit Sıtkı consisted of four chapters:
In first part official life of Tarancı was described.
The second part consisted of the cultural life of poet. The understanding of art, thinking about poet and poetry and artworks of poet handled detailed. In addition, tellings of other artists about Cahit Sıtkı Tarancı were provided under a seperate heading.
In the third part, the theme of death is analyzed in terms of positivism, materialism and religious and is emphasized the views of representatives of these aspects.
In the fourth part literature and psychology are handled in both same and different ways same ways as a discipline. The theme of death is mentioned briefly again in the literature. In addition, his poems abouth death are analysed in a psychological way and the attitude of poet on the theme of death is emphasized.
Keywords: Death, Death Psychology, Literature and Psychology, Materialism and Death, Positivism and Death, Religious Perspective of Death, Cahit Sıtkı Tarancı and Fear of Death, Cahit Sıtkı Tarancı |