Tez No İndirme Tez Künye Durumu
89912 Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Aşkale ve yöresi halk inanışları üzerine karşılaştırmalı bir araştırma (farklı köy örnekleri) / A comparational research study on peoples beliefs in Aşkale its environments (different village samples)
Yazar:ŞEYDA ALPER
Danışman: DOÇ. DR. RAFET ÖZKAN
Yer Bilgisi: Atatürk Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı / Dinler Tarihi Bilim Dalı
Konu:Din = Religion
Dizin:Erzurum-Aşkale = Erzurum-Aşkale ; Halk inançları = Public beliefs ; İnançlar = Beliefs
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
1999
95 s.
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ AŞKALE VE YÖRESİ HALK İNANIŞLARI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ARAŞTIRMA (FARKLI KÖY ÖRNEKLERİ) Şeyda ALPER Danışman: Doç. Dr. A. Rafet ÖZKAN 1999-SAYFA: 95 Jüri: Doç. Dr. A. Rafet ÖZKAN Prof. Dr. BUge SEYİDOĞLU Doç. Dr. Niyazi USTA Bir milletin hayatında önceden beri yer alan muhtelif din ve kültürlerin izlerini, halen o milletin insanları üzerinde görmek mümkündür. Anadolu; Hıristiyanı, Yahudisi, Müslümam, hatta İslâm'ın içinde telakki edilen Alevisi, Sünnisi ve benzeri unsurlarıyla, bunun en canlı örneğini oluşturur. Son yıllarda ülkemizde var olan bu inanç sistemleri ile ilgili çalışmalar artmış, ancak özellikle Alevi ve Sünni toplulukların inanç, ibadet ve gelenekleri, Dinler Tarihi perspektifinden farklı ve benzer yönlerinin tespiti açısından ele alınmamıştır. İşte bunun için çalışmamızda Aşkale Yöresi Farklı İnanışlarını (Alevi-Sünni) Geleneksel Türk Dini ve İslamiyet ile karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçladık. Bu amaca ulaşabilmek için I. Bölüm'de, tespit ettiğimiz farklı köy örneklerinin, inanç ve ibadet anlayışlarını eski Turk Dini ve islamiyet ile karşdaştitdık H Bölümde ise aynı köylerin gelenek, görenekten ve bunkdauygulanan pratikleri, karşılaştırmalı olarak inceledik. Bu çalışmanın sonucunda, gerek Alevilik ve gerekse Sünniliğin İslam'ın birer alt kimlik yapısını oluşturduğu tespit edilmiştir. Bunun en önemli tanığı her iki toplulukta da inanç esaslarına ilişkin, hiçbir farklılığın söz konusu olmamasıdır. Bu çalışmanın hazırlık safhasında anket metodunun uygulanması düşünülmüştür. Ancak araştırma yaptığımız köylerdeki halkın yabancılara karşı ihtiyatlı davranmaları ve okuma-yazma oranının çok düşük olması sebebiyle daha çok mülakat ve gözlem metoduna başvurulmuştur. Ayrıca farklı köy örneklerinin inanç, ibadet ve geleneklerinden elde edilen verilerle, karşılaştırma metodundan yararlanılarak, Geleneksel Türk Dini ve İslamiyet arasında bağ kurulmaya çalışılmıştır.
II ABSTRACT MASTER THESIS A COMPARATIONAL RESEARCH STUDY ON PEOPLES BELIEFS IN AŞKALE AND ITS ENVIRONMENTS (DIFFERENT VHJAGE SAMPLES) Şeyda ALPER Supervisor: Doç. Dr. A. Rafet ÖZKAN 1999-PAGE: 95 Jury: Doç. Dr. A. Rafet ÖZKAN Prof. Dr. Büğe SEYİDO?LÜ Doç. Dr. Niyazi USTA It is possible to see the effects of various religion and cultire taking part in a social life in time on that community's individuals. Anatolia is the very lively sample oüf this with Christian, Jewish, Alevi, Sunni, etc. Recently, the studies related to these belief systems in ofur country have increased in number, but especially belief, worship and traditions of Alevi and Sunni communities were not examined from the view of point of History of the Religions to determine different and similar aspects. In this study, it was aimed to examine different folk (Sunni and Alevi) in Aşkale and its environments comparatively to traditional Turkish Religion and İslam. In order to reach this aimed, belief and worship understandings of different village samples determined were compared to old Turkish religion and Islam in Chapter I. In Chapter U, traditions and t heir practies were examined comparatively. The study results show that b oth Alevi and Sunni belief systems make up of sub-identity structure of Islam. The most important proof of this is that there is no differentiation between these communities with regard to belief principles. In the preparation stage of the study, it was planned to employ questionnaire method. Neverheless, interwiew and observation method was employed more frequently because of lov literacy ratio and suspicious behaviours of the people in the study area. Moreover, comparative method was also employed to establish relation between traditional Turkish religion and Islam by using the data collected, from belief, woship and customs of different village samples.